Accountor Finago / 09.01.2020

Kukoistava bisnesvuosi viiden vinkin avulla

Yrittäjä, oletko jo sanonut hyvästit kuluneelle vuodelle? Jos olet, odota vielä pieni hetki.

Ennen kuin suuntaat katseen uuteen vuoteen ja uusiin haasteisiin, on hyvä varata muutama minuutti aikaa ja käydä läpi viimeisten 12 kuukauden tapahtumia.  Samalla vuodenvaihde on erinomainen tilaisuus tehostaa prosesseja omassa yrityksessä. 

1. Tee yhteenveto kuluneesta vuodesta

Usein yrittäjän elämä on niin kiireistä, ettei aikaa jää pysähtymiseen tai ylimääräiseen pohdiskeluun. Ennen kuin heittäydyt täysillä uuden vuoden suunnitteluun, tee tämä helppo harjoitus. Saatat saada yhden jos toisen yllättävän oivalluksen.

Käännä A4-kokoinen paperiarkki poikittain ja jaa se neljään samankokoiseen ruutuun. Kirjoita vasempaan yläkulmaan kuluneen vuoden onnistumiset ja saavutukset. Muistele myös sellaisia hetkiä, jolloin sait kiitosta tai hyvää palautetta. Lisää nekin listaan.

Kirjoita sitten oikeaan yläkulmaan kaikki ne asiat, jotka olivat onnistumisen kannalta tärkeitä, esimerkiksi rohkeus, sitkeys jne. Vasempaan alakulmaan kirjoitat vuoden epäonnistumiset eli kaikki ne asiat, jotka eivät sujuneet suunnitelmien mukaan.

Viimeiseen tyhjään ruutuun kirjoitat, mitä erilaiset kömmähdykset ja epäonnistumiset ovat opettaneet sinulle.

Kokemusta rikkaampana voit aloittaa uuden vuoden tietoisemmin ja sitäkin määrätietoisemmin.

2. Laita työpaikka järjestykseen

Haluatko aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä?

Siisti työpöytä helpottaa arkea ja vaikuttaa myös positiivisesti omaan mieleen. Konmari-siivousmetodista tunnettu siivousguru Marie Kondo suosittelee seuraavaa menetelmää:

  1. Määritä, mitä toivot työympäristöltäsi. Miltä elämäsi näyttää ideaalitapauksessa?
  2. Jaa pöydällä olevat tavarat ryhmiin.

Aloita kirjoilla, papereilla sekä muulla irtaimistolla ja jaa nämä omiin pinoihin. Tee erillinen pino tavaroille, joilla on erityistä tunnearvoa.

  1. Käy sitten jokaisen pinon esineet yksitellen läpi ja valitse niistä ne, jotka tuottavat iloa.
  2. Karsi pois kaikki sellaiset tavarat, jotka eivät tuota iloa. 
  3. Järjestele jäljelle jääneet esineet siististi paikalleen.

Konmari ei ole tietenkään ainoa toimiva siivoustekniikka. Ajatus on kuitenkin aloittaa uusi vuosi ”kevyemmin” ja ilman kasautuneiden tavaroiden taakkaa.

Tulet huomaamaan: Kun ympäristö on siisti ja miellyttävä, omat ajatuksetkin ovat selkeämpiä.

3. Aseta SMART-tavoitteita

Uusi vuosi on tunnetusti uuden vuoden lupausten aikaa. Moni lupaus tuppaa kuitenkin jäämään lunastamatta.  

Mistä siis kiikastaa?

Epämääräiset tavoitteet tuottavat epämääräisiä tuloksia. Jotta lupauksista seuraisi myös todellisia tekoja, suunnitelmat kannattaa kirjoittaa ylös mahdollisimman konkreettisesti. Yksi toimiva työkalu tavoitteen konkretisointiin on SMART-tavoite. Sana tulee viidestä kriteeristä, joiden tulisi täyttyä asettamassasi tavoitteessa. SMART-tavoite auttaa arvioimaan myöhemmin, olemmeko saavuttaneet halutun tavoitteen.

Voit hyödyntää SMART-mallia määrittelemällä vuodelle pitkäaikaisia tavoitteita ja pilkkomalla näitä sitten pienempiin osatavoitteisiin. Näin suuretkaan suunnitelmat eivät tunnu ylivoimaiselta, vaan voit edetä askel askeleelta kohti päämäärää.

4. Helpota arkeasi työkaluilla

Uusi vuosi on aina hyvä tilaisuus käydä läpi omia prosesseja ja tehostaa niitä erilaisilla työkaluilla.

Aloita esimerkiksi näillä:

  • Käytä älykästä kalenterisovellusta kokousten/puheluiden sopimiseen. Näitä ovat esimerkiksi Calendly, Meeting.gs sekä Meetingbird.
  • Ota käyttöön ohjelma salasanojen helppoon hallintaan.
  • Työskentele tehokkaammin tiimissä tehtävänhallintajärjestelmän avulla. Suosittuja vaihtoehtoja ovat mm. Asana ja Trello.
  • Tee kirjanpidosta helppoa. Ota käyttöön sähköinen kirjanpito-ohjelma, joka sopii yrityksesi tarpeisiin.

Automatisoimalla rutiinitehtäviä ja käyttämällä fiksuja työkaluja tiimityöskentelyyn, voit keskittyä paremmin olennaiseen ja käyttää enemmän aikaa niihin tehtäviin, jotka vievät liiketoimintaasi eteenpäin.

5. Kokeile aika ajoin digipaastoa

Teknologia ja internet ovat muuttaneet yrittäjien arkea monella tavalla. Netti tekee tiedon saannista sekä kommunikaatiosta helppoa ja mahdollistaa samalla lukuisia hyödyllisiä palveluja.

Lukuisten etujen lisäksi on kuitenkin myös hyvä tiedostaa sosiaalisen median ja jatkuvan tietotulvan varjopuolet. Pahimmillaan somesta voi muodostua jopa paineita ja stressiä. Jos huomaat itsessäsi some-uupumuksen tai riippuvuuden oireita, kokeile digipaastoa. Se tarkoittaa sitä, että pidät aina silloin tällöin tietoisesti taukoa kaikista digilaitteista.

Pieni irtiotto auttaa palautumaan ja kuuntelemaan omaa intuitiota. Ilman jatkuvia häiriötekijöitä ja muiden mielipiteitä voit myös tehdä parempia päätöksiä.

Onnea ja menestystä uuteen vuoteen!

Accountor Finago