Artturi Härkönen / 01.07.2020

Lomien laskeminen ja maksaminen Procountorissa

Kauan odotettu, lämmin kesä on viimein täällä! Luonto on täydessä kukoistuksessaan, ja läppärin sulkeminen hetkeksi on mukavaa vaihtelua kiireiseen normaaliarkeen. Kesän kohokohta on monelle se, kun oma, hartaasti odotettu kesäloma viimein käynnistyy. On aikaa latautua. On aikaa liikkua, ajatella, hengittää. On aikaa ihan vain olla, tekemättä mitään. Mökki- tai telttareissu metsän siimekseen tai järven rannalle saa mielen rauhoittumaan. Säännöllinen pysähtyminen tekee hyvää varmasti meille jokaiselle.

Lomakausi tietää toimenpiteitä myös kirjanpidossa ja palkanlaskennassa. Procountorin lomalaskennan avulla yrityksen tai muun yhteisön koko henkilöstön lomien laskeminen ja maksaminen hoituu helposti ja vaivattomasti.

Lomien laskeminen Procountorissa

Jotta lomapalkkaa ja lomarahaa voidaan maksaa lomalle jääville työntekijöille kuluvana kesänä, tulee heillä olla kertyneitä lomapäiviä palkanlaskennassa. Jos palkanlaskenta ja lomalaskenta on aloitettu Procountorissa vasta hiljattain, voi jo aiemmin ansaitut, käyttämättömät lomapäivät lisätä palkansaajille myös käsin.

Kun lomalaskenta otetaan yrityksessä tai muussa yhteisössä käyttöön, tulee kyseiseen ympäristöön ensin avata halutut lomanmääräytymisvuodet, joiden osalta lomia palkansaajille lasketaan. Palkansaajia varten voi myös luoda työehtosopimuspohjia, joilla määritetään halutut loma-ansion kertymiseen vaikuttavat palkkalajit. Luodun työehtosopimuksen voi tämän jälkeen asettaa osaksi palkansaajien lomanansaintasääntöä.

Jos Procountorin lomalaskenta ei ole vielä kovin tuttu, voi aiheeseen perehtyä ohjekirjamme ohjeiden lisäksi kattavien lomalaskennan webinaaritallenteiden ja lyhyempien ohjevideoiden avulla.

Lomien maksaminen Procountorissa

Kun lomapalkan ja lomarahan maksamisen aika koittaa, tapahtuu tämä toimenpide normaalin palkanlaskennan tavoin palkkalaskelman kautta. Palkkalaskelmakohtaisessa Laskelman rivit -osiossa on Lomapalkka-painike, jonka avulla lomapalkka ja lomaraha voidaan lisätä palkansaajan palkkalaskelmalle. Lomapalkka- ja lomaraharivit tulevat laskelmalle tällöin näkyville samalla tavalla kuin muutkin palkkalaskelmalla olevat rivit.

Kun lomapalkka ja lomaraha on asetettu palkkalaskelmalle, edetään laskelman hyväksymiseen, maksamiseen ja edelleen tulorekisteri-ilmoittamiseen samoin kuin muidenkin palkkalaskelmien kanssa. Jos palkanlaskennan perustoiminnot eivät ole vielä tuttuja, niin helppo ja vaivaton keino aiheeseen syventymiseen on Procountorin palkanlaskennan käyttöön ja käyttöönottoon keskittyvä webinaaritallenne.

Artturi Härkönen

Artturi työskentelee Accountor Finagolla sovellusasiantuntijana. Artturia kiehtoo asioihin perehtyminen ja selkeyden luominen.