Accountor Finago / 29.08.2018

Missä haluaisit kehittyä?

Kehittyminen | Finagon blogi
Syksy näkyy jälleen kuntosaleilla ja ruokaosastoilla, kun kesän grillivartaat vaihtuvat terveellisiin salaatteihin ja raejuustoon. Uuden vuoden lisäksi moni päättää aloittaa syksyllä ”uuden elämän”, kehittää itseään.  Aloititko sinä itseesi liittyvän kehitysprojektin loman jälkeen?

Itsensä kehittäminen on laaja käsite, joka voi pitää sisällään edellä mainittuja treeniohjelmia, mutta se voi olla myös oman työn tekemiseen liittyvää, uuden taidon, kielen tai minkä tahansa opettelua, jotain missä tieto ja ymmärrys kasvavat. Parhaimmillaan se on inspiroivaa, innostavaa ja jopa tavaksi tulevaa – ei vain projekti, vaan uusi tapa.

Asenne kohdalleen

Jatkuva oppiminen on aihe, josta puhutaan paljon. Se on avain menestymiseen tänään ja myös huomenna. Itsensä kehittämiseen kannustava työpaikka houkuttelee parhaat osaavat, se on erinomainen kilpailukeino yrityksille. Millaisia mahdollisuuksia sinulla on kehittymiseen omalla työpaikallasi? Entä millä tavalla voit edistää kehittymistä itse?

Kehittäminen ja kehittyminen ovat kaiken tämän lisäksi asennekysymyksiä. Uuden oppiminen on joka kerta omalle epämukavuusalueelle astumista – tarvitaan vaivannäköä. Vähintään se on ajattelutyötä, keskittymistä muuhun kuin tuttuun ja turvalliseen, hyppy tuntemattomaan. Mukanaan se tuo ahaa-elämyksiä, innostusta ja energiaa.

Miten nukuit viime yönä?

Itsensä kehittämisestä jaksaa innostua silloin, kun on virkeä. Optimaalinen vireystila, mielen ja kehon energisyys, on unen tavoite. Energia syntyy elämän kuormituksen ja palautumisen tasapainosta. Mitä rankempi kuormitus on, sitä parempi palautuminen tarvitaan.

Unilääkäri Henri Tuomilehto hoitaa työkseen uniongelmapotilaita. Hän puhui webinaarissamme unen merkityksestä jaksamiseen ja sitä kautta menestymiseen. Tuomilehto kertoi, että unella on useita tehtäviä. Energiavarastojen täydennys on niistä yksi, mutta yhtä lailla muistin vahvistaminen ja aineenvaihdunnan säätely ovat tärkeitä unen tehtäviä.

Arkielämäämme kuormittavat tänä päivänä kiire, sen myötä lisääntyvä stressi, tavoitteellisuus ja suorituskeskeisyys. Kuormitus on siis lisääntynyt, jolloin myös palautumiseen pitäisi varata aiempaa enemmän aikaa. Sen sijaan nukumme vähemmän ja huonommin kuin koskaan. Tuomilehdolla todella riittää töitä! Teknologia on kehittynyt isoin harppauksin, mutta ihmisen fysiologia ei ole muuttunut tuossa tahdissa niin, että pystyisimme toimimaan vähällä unella tehokkaasti. Lepoa ja unta tarvitaan.

Uni ratkaisee

Tuomilehto sanoi, että uni on jopa niin ratkaiseva asia elämässämme, että se määrittelee, millainen olet ja miten käyttäydyt. Tämä on helppo havaita omassa arjessa; hyvin levänneenä jaksaa suhtautua asioihin niiden oikeissa mittasuhteissa, sietää pettymyksiä ja olla kärsivällinen. Väsyneenä käy usein päinvastoin.

Varsinaisten unihäiriöiden tunnistaminen on vaikeaa hyvin erilaisten oireiden vuoksi. Jo se, että huomioon pitää ottaa niin unen laatu kuin määräkin, tekee häiriöiden tunnistamisesta hankalaa. Yksi riskiryhmä ovat niin sanotut iltaihmiset, joihin Tuomilehtokin kertoo lukeutuvansa. Iltaa kohden vauhti kiihtyy, energiataso nousee ja olo on virkeä. Hankaluuksia on luvassa, jos aamulla pitäisi kuitenkin herätä ajoissa. Tuomilehto sanoo, että hyvä ensiaskel on piirteen tunnistaminen itsessään, toiseksi itselle sopivien nukahtamiskeinojen löytäminen. Yleispäteviä ohjeita Tuomilehto ei listaa, koska uni on hyvin yksilöllinen asia.

Toinen riskiryhmä huonon unen näkökulmasta ovat herkkäuniset ihmiset. Heillä uni häiriintyy hyvinkin pienistä asioista. Hyvä uutinen on se, että uni on ominaisuus, jota pystyy parantamaan. Pienin askelin, juuri itselle sopivat keinot löytäen, kärsivällisesti. Kun keinot löytyvät, on levänneenä innostavaa lähteä kehittämään itseään. Ehkä samalla levittäen kehittämisinnostusta myös ympärilleen.

Accountor Finago