Procountor / 16.05.2019

Paranna pienyrityksesi maksuvalmiutta maksuperusteisella kirjanpidolla

Pienet yritykset, joiden liikevaihto on alle puoli miljoonaa, voivat tehdä kirjanpitonsa maksuperusteisesti. Vuoden 2017 alusta lähtien avoinna olleen mahdollisuuden tavoite on auttaa pieniä yrityksiä parantamaan maksuvalmiuttaan. Monille pienyrittäjille kuvio on valitettavan tuttu. Yrityksen laskuihin, veroihin ja muihin menoihin tarvittaisiin rahaa, mutta sitä ei ole tilillä riittävästi. Töitä on tehty, palveluja on myyty ja rahaa on tulossa, mutta laskujen yhä pitenevien maksuaikojen vuoksi maksuvalmius on hetkellisesti heikko.   

Mitä maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa?

Kirjanpito on mahdollista hoitaa suorite- tai maksuperusteisesti. Valinnalla on väliä, koska peruste vaikuttaa siihen, milloin yrityksesi tulot ja menot merkitään kirjanpitoon.

  • Maksuperusteisessa mallissa tulot ja menot merkitään kirjanpitoon sille samalle päivälle, jolloin yrityksen tilille tulee tai sieltä lähtee rahaa, eli heti kun saat asiakkaaltasi suorituksen tai kun yrityksesi maksaa laskun. Yrityksesi maksuvalmius paranee, sillä arvonlisäveron maksupäivä lasketaan vasta siitä päivästä, jolloin yritys saa suorituksen tililleen.
  • Suoriteperusteisessa kirjanpidossa merkitystä on sen sijaan palvelun ajankohdalla, tavaran luovituksella tai sen vastaanottamisella. Tämä malli on niin sanottu tavallinen tapa tehdä kirjanpitoa. Sen etuna on taloustilanteen helppo seuranta, kun koko ajan tiedetään, milloin rahaa on tulossa yritykseen sisään ja milloin sitä on lähdössä ulospäin.   

Maksuperusteisen kirjanpidon käyttäminen edellyttää yritykseltä seuraavaa:

  • Kyseessä on toiminimi, tai
  • Yrityksen tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa

Maksuperusteinen alv-menettely tuo turvaa pienyritykselle

Maksuperusteisen mallin merkittävä etu pienyrityksille paljastuu arvonlisäveron käsittelystä. Maksuperusteisessa menettelyssä myyntien ja ostojen alvien maksupäivä lasketaan hetkestä, jolloin raha aktuaalisesti saapuu yrityksen tilille. Veroja ei tarvitse maksaa siis ennen kuin tilillä on, millä maksaa. Suoriteperusteisessa mallissa sen sijaan on mahdollista, että laskuun liittyvän arvonlisäveron eräpäivä koittaa, vaikka asiakas ei ole vielä maksanut laskuaan. Pienyrittäjän näkökulmasta maksuperusteisuus voi olla merkittävä parannus ja oiva mahdollisuus maksuvalmiuden parantamiseen.

Tilitoimiston ja pienyrittäjän yhteistyöstä ratkaisu sujuvaan maksuperusteiseen kirjanpitoon

Maksuperusteinen kirjanpito voi vaikuttaa yrittäjästä kiinnostavalta vaihtoehdolta, mutta miten kirjanpito käytännössä sujuu ja miten tehdä siitä yrittäjälle mahdollisimman sujuvaa?

Moni yrittäjä kääntää katseensa tilitoimistopalveluihin ja toivoo, että kirjanpidosta jäisi itselle mahdollisimman vähän tehtävää. Pienyrittäjänä olet kuitenkin saattanut kohdata vaikeuksia etsiessäsi helppoa ja sopuhintaista kirjanpitopalvelua maksuperusteiseen kirjanpitoon – vanhanaikaisiin ratkaisuihin onkin perinteisesti liittynyt paljon manuaalista työtä, joka on rasittanut sekä yrittäjää että kirjanpitäjää.

Nykyaikaisissa taloushallinnon ratkaisuissa myös pienyritysten kirjanpito voi olla helppoa ja sujuvaa. Yksinyrittäjille soveltuu erityisen hyvin ratkaisu, jossa niin yrittäjä kuin kirjanpitäjä saavat käyttöönsä helppokäyttöisen laskutus- ja taloushallinto-ohjelmiston: Procountor Solon.

Solo on kehitetty sooloyrittäjille, jotka käyttävät maksuperusteista kirjanpitoa. Ohjelmisto on suunniteltu mahdollisimman helpoksi käyttää pienyrittäjälle, jotta yrittäjät voiva säästää aikaa ja vaivaa kirjanpidon tehtävissään. Solo mahdollistaa kaikkien kuittien ja laskujen käsittelyn täysin sähköisesti: näin voit yrittäjänä unohtaa kuittien arkistoimisen ja kadonneiden kuittien metsästyksen ja välittää tiedot kirjanpitäjälle suoraan Solon kautta. Vastaavasti myös kirjanpitäjä hyötyy, kun laskutiedot ovat tallessa ajallaan.

Procountor Solon toimintamalli tukee tilitoimiston ja yksinyrittäjän yhteistyötä. Sooloyrittäjänä saat tarvitsemasi ammattilaisen tuen kirjanpidon kiemuroidensa kanssa ja voit luottaa siihen, että kirjanpito on tehty oikein kaikkien sääntöjen ja määräysten osalta. Procountor Solo auttaa sinua toimittamaan kaiken tarvittavan oikeassa muodossa kirjanpitäjälle. Procountor Soloa käyttäessä kaikki osapuolet hyötyvät.

Kiinnostuitko?

Katso Procountor Solon esittelyvideo alta. Yrittäjänä voit myös kokeilla Soloa kuukauden ajan maksutta! 

Procountor