Johanna Tuominen / 05.02.2021

Procountor Junior on kirjanpitäjän apuri

Kun julkistimme ensimmäisen Procountor Junior -tekoälyominaisuuden Tilitoimistopäivässä syksyllä 2020, se herätti kovasti innostusta, mutta samalla myös hieman kysymyksiä: miten tekoäly muuttaa arkeani kirjanpitäjänä? Millainen apuri Junior käytännössä tulee olemaan? Mitkä ovat sen suurimmat hyödyt? Tässä blogissa pyrimme vastaamaan näihin kysymyksiin ja selventämään Procountorista pian löytyviä tekoälyyn pohjautuvia toiminnallisuuksia.

Mikä on Procountor Junior?

Procountor Junior on nimitys Procountorissa valmiina oleville, tekoälyyn pohjautuville ominaisuuksille. Junior on helppo ottaa käyttöön tai kytkeä pois päältä, ja halutessa sitä voi käyttää esimerkiksi laskukohtaisesti siellä, missä tekoälystä on eniten hyötyä.

Procountor Junior - logo

Procountor Junior tulee saataville vuoden 2021 alkupuoliskona kaikkiin suomalaisiin Procountor Taloushallinto -ympäristöihin.

Automatisointi kirjanpitäjän apurina

Tilitoimistoissa tehdään edelleen paljon erilaisia täsmäytys- ja tarkistustehtäviä, ja kun näitä päästään tulevaisuudessa automatisoimaan edes osin tekoälyn avulla, kirjanpitäjälle avautuu entistä parempi mahdollisuus ohjata huomiotaan ja aikaansa sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Koska ostolaskujen tiliöinti ja kirjanpitorivien tarkistaminen ovat asiakkaidemme mukaan yksi niistä tehtävistä, joihin tilitoimistossa kuluu paljon kirjanpitäjän aikaa suhteessa hyötyyn, oli loogista aloittaa tekoälyominaisuuksien kehitys pohtimalla, miten voimme tätä tehtävää helpottaa.

Ostolaskujen tiliöintien automatisoinnissa haastavimpia ovat olleet tilanteet, joissa yhden ostolaskun kirjanpitorivit kohdistuvat monelle eri kirjanpitotilille, eri riveillä on erilaisia ALV -käsittelyitä, tai laskuja tulee useilta uusilta toimittajilta kuukausittain. Esimerkiksi tilanne, jossa laskulla on viivästyskorkorivi, vaatii käytännössä manuaalisen korjauksen sekä korkorivin kirjanpitotilin, että ALV -käsittelyn kohdalla. Kaikki epäsäännöllisyydet ostolaskukannassa lisäävät kirjanpitäjän manuaalityön määrää niin oletustiliöintisääntöjen tallentamisessa ja ylläpitämisessä kuin rivikohtaisessa tarkistamisessakin.

Procountor Junior on näissä tilanteissa tulevaisuuden apu – se oppii kirjanpitäjän tekemisistä ja yrityksen aiemmasta ostolaskukannasta, ja osaa ajan myötä ehdottaa tiliöintejä, ALV-statuksia sekä ALV-vähennysoikesprosentteja, oikein niissäkin tilanteissa, joihin tiliöintisäännöt eivät ole aiemmin auttaneet. Junior on nimensä mukaisesti kirjanpitäjän oppipoika, joka hyödyntää osaavan kirjanpitäjän tekemiä tiliöintejä työnsä oppimisessa.

Tekoälykehitys tukee tilitoimistoja asiakkaiden talousneuvonnassa

Mitä haastavampia taloudellisia aikoja elämme, sitä suurempi tarve yrityksillä on siihen, että taloushallinnon asiantuntija sparraa yrittäjää liiketoiminnan reaaliaikaisessa seurannassa, tuottaa täsmällistä tietoa, ja avaa lukujen merkitystä. Myös kasvun aikana neuvontaa tarvitaan monenlaisiin asioihin, kuten rahoituksen hakemiseen. Procountorin tekoälykehitys on yksi keino, jolla autamme kirjanpitäjiä tuottamaan entistä reaaliaikaisempaa ja laadukkaampaa kirjanpitoa päätösten tueksi, ja pidemmällä aikavälillä olemme mukana luomassa tilitoimistoille puitteita konsultoivan liiketoiminnan kasvattamiseen.

Kirjanpitäjällä on automaation ja tekoälyn myötä hiljalleen muuttuvassa taloushallinnon maailmassa tärkeä tehtävä. Paraskaan automaatio ei ole koskaan aukoton, eikä tekoälyllä ole sitä ymmärrystä yrityksen liiketoiminnasta, joka kirjanpitäjälle kokemuksen ja asiakassuhteen myötä syntyy. Taloushallinnossa tekoälyn tarjoama automaatio ja asiantuntijan työ ovatkin parhaimmillaan yhdistelmä, jolla tuotamme yrittäjille ajantasaisinta tietoa ja parasta palvelua.

Apua termiviidakkoon

Kiinnostaako tekoäly? Ota termit haltuun ja opi mistä puhutaan oli kyseessä sitten ai, koneoppiminen tai algoritmi!

Lataa maksuton oppaamme: Tekoäly pähkinänkuoressa

Accountor Finago opas: Tekoäly pähkinänkuoressa

Lue seuraavaksi:

Tekoäly ja taloushallinto – ystävät vai viholliset?

Johanna Tuominen

Johanna työskentelee Accountor Finagolla kaupallisena tuotepäällikkönä, vastuullaan mm. Procountorin käyttäjäkokemus sekä mobiilisovellukset. Johannan tavoitteena on tehdä yritysten taloushallinnon rutiineista entistä sujuvampia.