Nelli Harjula / 18.12.2020

Procountorin vuodenvaihteen muistilista 2020-2021

Joulu ja uusi vuosi ovat jo aivan nurkan takana. Monille joulun aika ja vuodenvaihde tarkoittavat lomaa ja rauhoittumista, mutta samalla puhutaan joulustressistä ja vuodenvaihteen kiireistä; työrintamalla vuoden päättyminen saattaa tarkoittaa hyvinkin hektisiä aikoja ja jossain vaiheessa olisi hoidettava myös joulusiivous ja kenties myös joululahjojen hankinta. Lisäksi erilaiset viranomaisten taholta tulevat, vuodenvaihteeseen sijoittuvat, muutokset vaativat usein perehtymistä ja toimenpiteitä. Koetko itse stressiä joulusta ja vuodenvaihteesta, vai oletko jo valmiina rauhoittumaan joulun ja lomien viettoon?

Olit sitten missä tilanteessa tahansa, kokosimme vuodenvaihteen muistilistan, jonka avulla voit tarkistaa, että Procountor-ympäristössäsi on kaikki kunnossa tulevaa vuotta varten!

Tärkeimmät päivämäärät vuodenvaihteessa

Palkanlaskenta vuodenvaihteessa

Olemme muuttaneet Procountorin toimintaa siten, että vuodelle 2021 on mahdollista luoda palkkalistoja jo vuoden 2020 puolella. Alle on listattu erilaisia palkanlaskennassa huomioitavia asioita. Tutustuthan tarkempaan ohjeistukseen ennen vuoden 2021 palkkojen laskemista: Vuodenvaihteessa muistettavaa 2020-2021

Palkkaperusteiden ja työnantaja maksuprosenttien päivittäminen

Palkkojen laskeminen vuodelle 2021 edellyttää palkansaajien palkkaperusteiden päivittämistä ja työnantajan maksuprosenttien tarkistamista. Palkkaperusteiden päivittäminen ja työnantajan vuoden 2021 maksuprosenttien käyttäminen on mahdollista 14.12.2020 alkaen. Ennen palkkaperusteiden päivittämistä olisi suositeltavaa, että kaikki vuoden 2020 palkat olisi maksettu, jotta palkkalaskelmille ei tarvitse uudelleen muuttaa esimerkiksi vuoden 2020 matkakulutuotteiden arvoja.

  • Tarkemmat ohjeet palkkaperusteiden päivittämiseen löytyvät ohjekirjastamme.

Palkkalajimuutokset vuodelle 2021

Tulorekisterin tulolajimuutokset näkyvät Procountorissa palkkalajimuutoksina. Vuodelle 2021 spesifit palkkalajimuutokset päivitetään v46 versiopäivityksessä 19. joulukuuta 2020. Tämän jälkeen uusia palkkalajeja on mahdollista käyttää vuodelle 2021 laadittavilla laskelmilla. Tulorekisterin tulolajimuutosten vuoksi olemme muuttaneet palkkalajien nimiä, lisänneet uusia palkkalajeja, poistaneet palkkalajeja käytöstä sekä muuttaneet palkkalajien kohdistumista tulolajeihin.

  • Tulorekisterin ohjeistus tulolajimuutoksista löytyy täältä.
  • Lisätietoja Procountorin palkkalajimuutoksista löytyy ohjekirjastamme.

Muutokset palkkojen sivukuluihin ja luontaisetuihin

Luontoisetujen muutoksissa tulisi erityisesti huomioida sähköauton latausedun päättyminen ja uutena luontaisetuna tuleva polkupyöräetu. Mikäli sähköauton latausetu on ollut lisättynä joidenkin työntekijöiden palkkaperusteille, se tulisi poistaa palkkaperusteilta. Lisäksi vuosi 2021 tuo muutoksia asunto- ja autoedun arvoihin ja palkkojen sivukuluihin.

Verokorttien suorasiirto ja lomapalkkavaraus

Procountoriin on mahdollista hakea Verohallinnosta verokorttien tietoja sähköisessä muodossa verokorttien suorasiirrolla. Verokorttien suorasiirto avattiin Procountoriin 17.10.2020 ja suorasiirto on Procountorissa avoinna 15.2.2021 asti.

Mikäli lomapalkkavaraus halutaan tietää joulukuulta, tulee Lomapalkkavelkaraportti (Raportointi > Palkkaraportit > Lomaraportit) ajaa ennen kuin lasketaan palkkoja tammikuulle, sillä raportin päivämäärää ei ole mahdollista määrittää. Mikäli tammikuulle on siis jo laskettu palkkoja, ne näkyvät raportilla.

Vuoden viimeinen pankkipäivä

Vuoden viimeinen pankkipäivä on torstai 31.12.2020, joka voi joidenkin pankkien osalta olla lyhennetty pankkipäivä. Tämä tulee ottaa huomioon Procountorista tehtävien maksujen osalta ja suosittelemmekin, että vuodelle 2020 kirjattavat maksutapahtumat maksetaan hyvissä ajoin.

Palkat, jotka maksetaan SEPA-palkkana ja joiden palkkapäivä on 31.12.2020, tulee lähettää pankkiin käsiteltäväksi viimeistään keskiviikkona 30.12. iltapäivän aikana. Pankkikohtaiset aikataulut selviävät pankistasi.

Vuodenvaihteen versiopäivitys (v47) 1.1.2021

Suurimmat vuodenvaihteen muutokset tapahtuvat jo ennen vuodenvaihteen päivitystä, mutta 1.1.2021 versiopäivityksessä tuomme Procountoriin vielä muutamia muutoksia:

  • Tuomme matka- ja kululaskuille haettavien tuotteiden arvot vuodelle 2021. Lisätietoa matkalaskujen tuotteista ja niiden käyttämisestä matkalaskuilla vuodenvaihteen tienoilla löytyy ohjekirjastamme.
  • Palkkalaskelmille rekisteristä haettavien matkakustannusten korvausten palkkalajien arvot päivittyvät vastaamaan vuoden 2021 arvoja.
  • Vuodenvaihteen versiopäivityksen jälkeen Iso-Britannian ALV-tunnisteet eivät ole enää voimassa.

Lopuksi

Kun kaikki edellä mainitut vuodenvaihteeseen liittyvät päivämäärät ja muutokset on huomioitu ja tarvittavat toimenpiteet on tehty, voit Procountorin vuodenvaihteen muutosten osalta hengähtää, ja olla askeleen lähempänä joululoman aloitusta. Halutessasi voit käydä kurkkaamassa vielä yksityiskohtaisen ohjeistuksen vuodenvaihteen muutoksista ohjekirjamme artikkelista Vuodenvaihteessa muistettavaa 2020-2021.

Mukavaa joulun odotusta ja vuodenvaihdetta!

Nelli Harjula

Nelli työskentelee Accountor Finagolla sisällöntuotannon tehtävissä. Nellille on tärkeää informatiivinen ja ammattimainen viestintä positiivisella twistillä.