Accountor Finago / 30.06.2022

Yrityksen laskutus

työntekijä-kirjaa-työaikoja

Onko yrityksenne laskutusprosessi tehokas? Tuleeko kaikki tehty työ laskettua ja laskut lähetettyä ajoissa? Millaisia maksuaikoja laskuillanne on, kuinka seuraatte laskujen maksamista? Ovatko maksumuistutus- ja perintäprosessinne selkeät ja suoraviivaiset?

Laskutusta ja laskutusohjelmaa pohtivalle yrityksellä on paljon ratkaistavia kysymyksiä. Laskutukseen jos johonkin kannattaa suunnata huomiota ja järjestää se niin, että turhaa työaikaa ei kulu mutta laskutus sujuu mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi.

Laskutuksen perusta kuntoon

  1. Huolehdi, että saatte laskun liikkeelle heti, kun tuote tai palvelu on toimitettu, tietenkin sopimuksen mukaan. Tehokkaat laskuttajat antavat toiminnastaan ammattimaisen kuvan ja varmistavat heille kuuluvien saamisten nopean kotiutumisen.
  2. Turvaa kassasi maksuehtojen avulla. Liian pitkät maksuehdot vaikuttavat yrityksen kassavirtaan, ja voi käydä niinkin, että kassaan on tulossa rahaa, mutta vasta sen jälkeen, kun sitä olisi jo tarvittu yrityksen omien velvotteiden hoitamiseen.
  3. Pohdi tehokkain tapa laskuttaa. 1.4.2020 lähtien on yritysten välisessä kaupassa ollut mahdollisuus vaatia laskut verkkolaskuina. Verkkolaskutus on paitsi mahdollisuus laissa, myös kaikkein tehokkain tapa laskuttaa – yritys voi olla varma laskun perillemenosta, ja laskun käsittelyyn kummassakin päässä kuluu perinteistä printti- ta pdf-menetelmää huomattavasti vähemmän aikaa.
  4. Varaudu tarpeen tullen perimään saatavasi. Toisinaan käy niin, että asiakas ei maksakaan laskua edes maksumuistuksen jälkeen. Helppo tapa perintään on käyttää sähköisen taloushallinnon ohjelmistoihin integroituja perintäpalveluita, jolloin perinnän hoitaa yrityksen puolesta perinnän ammattilainen.

Koronaepidemian aikana yritysten lähettämien laskujen määrä on monilla aloilla datan perusteella vähentynyt. Miinusmerkkisenä laskumäärä näkyy esimerkiksi majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, taiteiden, viihteen ja virkityksen aloilla, myös rahoitus- ja vakuutustoiminnassa. Plussaa löytyy mm. jätehuollon alalta, samoin terveys- ja sosiaalipalveluista.

Laskutusaste tarkoittaa, kuinka suuri osa työajasta käytetään laskutettavaan työhön. Laskutusastetta voidaan mitata esimerkiksi työntekijöittäin, tiimeittäin tai vaikka koko henkilöstön tasolla. Laskutusastetta kannattaa seurata vähintään isossa kuvassa, jotta sen vähenemiseen on mahdollista reagoida riittävän nopeasti.  Syiden löytäminen varmistaa oikeat toimenpiteet ja niiden avulla kassavirran turvaamisen.

Laskutuksen pieneneminen heiljastelee yritysten liikevaihdon kehitykseen. Kun liikevaihdon kehitystä eri aloilla tarkastellaan korona-aikana, nähdään, että se on viime vuoden ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna laskenut lähestulkoon kaikilla aloilla. Plussalla on ainoastaan rakentaminen.  

Talouden tunnuslukujen, kassavirran seuraaminen ja mahdollisuuksien mukaan reagoiminen ovat yritysten johdon ensisijainen tehtävä nyt. Yksinyrittäjien ja pk-yritysten kannattaa seurata kassavirtaa koko ajan reaaliajassa ja tehdä erilaisia skenaariosuunnitelmia. Tämä on helppoa Procountorin avulla, kun ohjelmistosta löytyvät erilaiset raportit, myös kassavirtaennusteraportti suoraan. Yhtä lailla monipuolisten raporttien lisäksi kokonaispaketilla suoraan tai yhteistyökumppaneiden kanssa saa hoidettua mm.

Tarjolla on myös monipuolisia rahoituspalveluita mm. laskujen myymiseen liittyen. Näillä toimilla yrityksellä on erinomaiset edyllytyksen oman kassan hallintaan ja ennakoivaan päätöksentekoon.

Sähköinen taloushallinto helpottaa laskutustasi

Tutustu erilaisiin tapoihin laskuttaa tästä.

Accountor Finago