Tiina Lahdentausta / 22.01.2020

Uusi laki nopeuttaa verkkolaskujen käsittelyä

Uusi EU:n verkkolaskudirektiiviin perustuva verkkolaskulaki astui kokonaisuudessaan voimaan keväällä 2020. 1.4.2020 lähtien valtio vastaanottaa ja käsittelee vain uuden eurooppalaisen standardin mukaisia verkkolaskuja. Muutoksesta ei kannata turhaan huolestua, sillä eurooppalainen verkkolaskustandardi ottaa kantaa lähinnä laskun tietosisältöön, mikä tarkoittaa paitsi enemmän pakollisia tietoja, myös entistä täsmällisempää tietosisältöä.

Lain tarkoittama verkkolasku on sähköinen lasku, jonka tiedot siirtyvät rakenteisessa XML-muodossa taloushallintojärjestelmästä toiseen ja jonka tiedot on mahdollista lukea automaattisesti vastaan – ottavaan järjestelmään. Täten esimerkiksi sähköpostin liitteenä saapuva PDF-tiedosto ei ole verkkolasku.

Koska uusi verkkolaskustandardi määrittelee tarkasti annettavan tiedon muodon sekä laskentasäännöt laskun summatiedoille, verkkolaskun käsittelyn vaiheita on mahdollista automatisoida entistä tehokkaammin. Laskun käsittely sekä nopeutuu että helpottuu vastaanottajan päässä. Virheellisten ja monenkirjavien verkkolaskujen määrän pitäisi siis uuden standardin myötä vähentyä.

Suomessa yleisimmin käytettyjen verkkolaskuformaattien uusimmissa versioissa eurooppalaisen standardin uudet vaatimukset on otettu käyttöön lisäämällä formaatteihin uusia kenttiä ja tarkistuslaskentaa. Kaikkia eurooppalaisen standardin pakollisia tietoa ei kuitenkaan ole suomalaisten formaattien tietoluetteloissa merkitty pakollisiksi, koska uudet vaatimukset koskevat vain julkishallinnolle lähetettäviä verkkolaskuja. Tämän poikkeuksen vuoksi suomalainen verkkolasku voi erota muiden EU-maiden verkkolaskujen vaatimuksista, ja laskun laatijan onkin hyvä varmistaa, että laskun tietosisältö on riittävä myös vastaanottavassa maassa silloin, kun verkkolasku lähetetään Suomen ulkopuolelle.

Helpoin tapa lähettää eurooppalaisen standardin mukaisia verkkolaskuja on valita yrityksen käyttöön sähköisen taloushallinnon ohjelmisto, joka tukee uusia tietokenttiä ja pystyy välittämään tiedot verkkolaskuoperaattorille oikeanlaisena, uuden formaatin mukaisena aineistona.

Verkkolaskun plussat

Uudesta laista ja verkkolaskutuksen monista hyödyistä pääset lukemaan lisää täältä.

Tiina Lahdentausta

Tiina työskentelee pankki- ja informaatiologistiikan asiantuntijana Procountor-ohjelmiston ylläpito- ja kehitystiimissä.