Hyppää sisältöön
Procountor Store - hero

Yrittäjän eläkevakuutus

Yrittäjän eläkevakuutus on osa jokaisen yrittäjän sosiaaliturvaa. Saat yhteistyökumppanimme Varman myöntämän YEL-vakuutuksen helposti verkosta.

  Palvelun kuvaus

  Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on yrittäjän sosiaaliturvan perusta. YEL-vakuutus on pakollinen jokaiselle 18–69-vuotiaalle yrittäjälle, jonka yrittäjätoiminta kestää vähintään neljä kuukautta ja jonka arvioitu YEL-työtulo on vähintään 9 010,28 euroa vuodessa. Vakuutus kannattaa ottaa heti, kun vakuuttamisvelvollisuus täyttyy, mutta viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yrittäjän eläkelain mukaisen toiminnan aloittamisesta. YEL-vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla.  YEL-vakuutus kattaa mm; sairastumisen, kuntoutuksen, työkyvyttömyyden, perheenlisäyksen, työttömyyden sekä eläkepäivät.

  Milloin tarvitset YEL-vakuutuksen?

  Vakuutus kannattaa ottaa heti, kun vakuuttamisvelvollisuus täyttyy, mutta viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yrittäjän eläkelain mukaisen toiminnan aloittamisesta. On hyvä muistaa, että vaikka vakuutuksen ottaisi takautuvasti vasta kuuden kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta, vakuutusmaksut juoksevat alusta lähtien ja ne maksetaan koko ajalta.

  Jos otat YEL-vakuutuksen takautuvasti yli kuusi kuukautta yritystoiminnan alkamisen jälkeen, voit joutua maksamaan YEL-maksun lisäksi laiminlyöntikorotusta.

  Yrittäjä, ota YEL-vakuutus, jos

  • Olet 18–69-vuotias*,
  • Työskentelet omassa yrityksessäsi tai kevytyrittäjänä,
  • Yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta ja
  • Työtulosi eli työpanoksesi arvo on vähintään 9 010,28 € vuodessa.

  *Vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä YEL-vakuuttamisen yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta ja sitä nuoremmilla 70 vuotta.

  Yleensä YEL-vakuutuksen alkamispäivä on se päivä, jolloin työskentelysikin on alkanut. Sinulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa vakuutus. YEL-vakuutus on henkilökohtainen, ja yksi YEL-vakuutus kattaa kaiken yrittäjätoimintasi.

  Huomioithan, että YEL tulee ottaa jo siinä vaiheessa, kun arviot työpanoksesi arvon kasvamaan tuohon minimiarvoon, ei siis vasta siinä vaiheessa kun ko. minimiarvo ylittyy.

  Viisi syytä valita Varman YEL-vakuutus

  1. Kun sinulla on Varman YEL-vakuutus, saat tilanteeseesi sopivaa, henkilökohtaista palvelua yrittäjyyden eri vaiheissa. YEL-vakuutusasiantuntijamme ovat tukenasi elämän ja yrityksesi muuttuvissa käänteissä. Oli kyse sitten perheenlisäyksestä tai ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta, ota rohkeasti yhteyttä eläkevakuuttamiseen liittyvissä asioissa!
  2. Varman YEL-vakuutusasiakkaana saat käyttöösi selkeän ja helppokäyttöisen asiointipalvelun, joka on aina auki. Voit hoitaa YEL-vakuutukseesi liittyviä asioita vaikka älypuhelimellasi, silloin kun sinulle sopii. Jos sinulla on myös Varman TyEL-vakuutus, hoidat siihen liittyvät asiat näppärästi samassa palvelussa.
  3. Varmalla on omat asiantuntevat perintäneuvottelijat, jotka saavat jatkuvasti valtavan paljon kiitosta asiakkailtamme. Jos sattuisit joskus olemaan joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeessa, ole yhteydessä! Löydämme yhdessä ratkaisun tilanteeseesi.
  4. Varma on vastuullisuuden edelläkävijä. Voit luottaa siihen, että samalla kun pidämme huolta sinusta ja sosiaaliturvastasi, huomioimme niin ympäristön, työntekijämme kuin tulevat sukupolvetkin.
  5. Aloittavana yrittäjänä saat automaattisesti vaikuttavan 22 prosentin alennuksen YEL-vakuutuksen maksuista ensimmäisten neljän vuoden ajaksi.

  Miten YEL-vakuutuksen maksut lasketaan?

  YEL-työtulo määrittää vakuutusmaksun, YEL-vakuutuksen maksu on prosenttiosuus työtulosta. Yrittäjän eläke ja sosiaaliturva, kuten sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha sekä työttömyyskorvaus perustuvat YEL-työtuloon. YEL-työtulo määrittää samalla vakuutusmaksun suuruuden. YEL-työtulo tarkoittaa arviota työpanoksesi rahallisesta arvosta 12 kuukauden ajanjaksolla. Työtulon tulisi vastata palkkaa, jota maksaisit sellaiselle työntekijälle, jolla on sama ammattitaito kuin sinulla. Yrittäjän eläkevakuutusmaksut voi vähentää täysimääräisesti joko henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa.

  Mikä on YEL-työtulo?

  YEL-vakuutuksen työtulo on arvio työpanoksesi rahallisesta arvosta vuositasolla. YEL-vakuutuksen työtulo määritellään alusta asti oikealle tasolle, sillä sen mukaan lasketaan sekä eläkekertymäsi että muu sosiaaliturvasi. Siihen pohjautuu esimerkiksi yrittäjän sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja työttömyyskorvauksen määrä.

  YEL-vakuuttamisen alaraja on 9 010,28 € ja yläraja 204 625 € vuodessa (vuonna 2024). Voit liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, kun työtulosi on vähintään 14 803 € (vuonna 2024).

  Työtulosi tulee vastata sellaista vuosipalkkaa, joka maksettaisiin samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin sinä olet. Vahvistamme sinulle työtulon huomioiden oman arviosi lisäksi toimialasi, työtuntiesi määrän, yrityksesi liikevaihdon ja yritystoimintasi mahdollisen kausiluonteisuuden. Varman asiantuntevat asiakaspalvelijat auttavat sinua työtuloon liittyvissä kysymyksissä.

  Hinnoittelu

  YEL-vakuutusmaksu lasketaan prosentteina YEL-työtulostasi. YEL-maksuprosentti vuonna 2024 on 24,10 % kaikilla 18–52-vuotiailla ja 63-69-vuotiailla.
  53–62-vuotiaiden maksuprosentti on 25,60 %. YEL-vakuutuksen tarkempaa hintaa voit tiedustella Varmalta.

  Aloittavana yrittäjänä annamme maksuusi automaattisesti 22 %:n alennuksen ensimmäiseksi neljäksi vuodeksi!

  Yrittäjän eläkevakuutus

  Ratkaisualue:

  Vakuutus


  Toimittaja:

  Varma


  Hinta

  Lue tarkemmin hinnoittelusta tämän sivun kohdasta Hinnoittelu.
  Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksuusi automaattisesti 22 %:n alennuksen ensimmäiseksi neljäksi vuodeksi!

  Search