EtusivuBlogiTilitoimistoyrittäjä tiimeineen tekee etätyötä

Tilitoimistoyrittäjä tiimeineen tekee etätyötä

Oletko sinä jo ehtinyt tehdä kirjanpitäjän etätöitä useammalta mantereelta? Talouskonsultointi Mertaoja Oy:ssä etätyö aiheuttaa väittelyä vain yhdestä asiasta: siitä, monellako mantereella etätyötä ollaan jo ehditty tehdä.

Tekisitkö sinäkin mielellään puolet ajasta töitä mökiltä tai golfkentän ääreltä Atlantin rannalla? Haaveiletko joustavammista työajoista? Unelmoitko pitkistä matkoista kaukomaille? Tekisikö mielesi ulos lenkille keskellä päivää, kun aurinko paistaa? Työskentelisitkö mieluiten ilman tositemappeja?

Helsinkiläisen Talouskonsultointi Mertaojan toimitusjohtajalle ja työntekijöille nämä kysymykset eivät ole pelkkiä haaveita, vaan toteutunutta arkea. Sähköinen taloushallinto eli taloushallinnon ohjelmistojen käyttäminen pilvipalveluna on tehnyt unelmista totta. 

Kirjanpitäjän etätyö on mahdollista

Olemme luetelleet kolme asiaa, jotka mahdollistavat kirjanpitäjälle etätyöpäivien pitämisen.

1. Tieto on kaikkien ulottuvilla – myös mökiltä

Sähköisessä taloushallinnossa sekä asiakasyritys että tilitoimisto pääsevät käsiksi samoihin tietoihin internetin kautta. Kun arkistointi tapahtuu pilvipalvelussa paperiarkiston sijasta, kirjanpitäjän ei tarvitse olla fyysisesti lähellä paperimappeja.

2. Tallennustyö vähenee minimiin – mappeja ei tarvitse kanniskella

Sähköisen taloushallinnon perusperiaatteisiin kuuluu, että laskut ja muut tositteet kirjautuvat järjestelmään samalla kertaa, kun ne luodaan eli jo asiakkaan päässä. Asiakasyrityksen edustajat skannaavat ja lähettävät järjestelmään myös matkalaskujen liitteet saman tien kuitin saadessaan.

Kirjanpitäjä ei siis ole enää fyysisesti riippuvainen asiakkaan toimittamista papereista, sillä hänen tarvitsee enää vain erikoistapauksissa käsitellä paperisia tositteita.

3. Työnjako asiakkaan ja tilitoimiston välillä tasoittaa kalenterin pullonkauloja

Pilvipalvelun avulla kirjanpitäjän työkuorma on tasaisempi eikä työelämä ole enää yhtä sidottua kalenteriin ja toimistoon kuin aiemmin. Taloushallinnon sähköistyessä esimerkiksi kuukauden vaihde ei ole kirjanpitäjälle samanlainen pullonkaula kuin ennen eikä välttämättä edellytä toimistolla päivystämistä.

Tehtävänjakoa voidaan sopia kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan. Kun laskut ja muut tositteet kirjautuvat järjestelmään rullaavasti asiakkaan toimesta, tilitoimiston työntekijöiden on helpompi suunnitella ajankäyttöään. Kun kalenteriin jää aikaa, asiakkaalle päästään tekemään kannattavampaa työtä eli konsultointia, analyysejä sekä neuvontaa – ja näitä voidaan tietenkin tehdä osittain myös etänä.

Etätyöstä mielekkyyttä ja tutkitusti parempaa tuottavuutta

Torstaina 8. lokakuuta vietetään viidettä kertaa kansallista etätyöpäivää. Työterveyslaitos haluaa muistuttaa, että etätyö sopisi ainakin miljoonalle suomalaiselle. Etätyö on myös keino kasvattaa työhyvinvointia lisäämällä työelämään joustavuutta.

”Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön, työaikoihin ja työn suunnitteluun lisää työn mielekkyyttä ja hyvinvointia. Työhyvinvointi parantaa tutkitusti myös tuottavuutta”, muistuttaa Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö ja erikoistutkija Seppo Tuomivaara. Hän toteaa, että hyviä esimerkkejä toimivista, uudenlaisista käytännöistä työpaikoilla on olemassa paljonkin.

Unelmasta on jo tehty totta – tekisitkö sinäkin?

Palataan takaisin tilitoimistojen todellisuuteen. Tilitoimistoyrittäjä Lauri Mertaoja kertoo, että heidän yrityksessään tehdään etätöitä, koska tehtävät hoituvat näinkin: ”Ei ole mitään järkeä haalia kaikkia toimistolle tekemään töitä.”

Mertaojan mielestä työn suorittaminen määrättyinä tiettyjen kellonaikojen välisinä jaksoina  eli ”työaikana” on vanhanaikaista. Keinotekoisesti määritelty ajankohta ei kerta kaikkiaan toimi. On järkevämpää lähteä hiihtolenkille, jos sää suosii ja asiakastyöt voi hoitaa iltasella tai viikonloppuna. Mertaoja on käyttänyt Procountorin taloushallinnon sovellusta jo vuodesta 2002.

Kiinnostuitko sähköisen taloushallinnon tuomasta mahdollisuudesta tehdä etätöitä? Kokeile veloituksetta Procountoria.



Tilaa blogi sähköpostiisi

Saat ajankohtaisia vinkkejä muun muassa talouden sähköistämiseen ja pysyt aina ajan tasalla taloushallinnosta.