EtusivuBlogiEnemmän aikaa ajattelulle – Näin automaatio ja tekoäly muuttavat taloushallintoa

Enemmän aikaa ajattelulle – Näin automaatio ja tekoäly muuttavat taloushallintoa

nainen ja mies koneen ääressä

Taloushallinnon toimintaympäristö muuttuu nopeasti. Lainsäädäntö, teknologinen kehitys ja asiakkaiden odotukset korostavat reaaliaikaisuutta, automaatioita ja älykkäämpää tiedon hyödyntämistä. Yritykset ja tilitoimistot eivät voi enää nojautua vanhoihin toimintamalleihin – nyt tarvitaan ketteryyttä, kehityshalua ja vahvaa ohjelmisto-osaamista.

Digitalisaatio kiihtyy entisestään

EU:n strateginen painotus digitalisaation edistämiseen näkyy taloushallinnon arjessa. Yli 250 miljardin euron investoinnit vuoteen 2030 mennessä tarkoittavat konkreettisia muutoksia, kuten sähköisen kuitin yleistymistä, digitaalista identiteettiä ja yhtenäistettyjä raportointivaatimuksia.

Myös Suomessa valtio edistää reaaliaikatalouden hankkeita, joihin kuuluvat esimerkiksi sähköinen kuitti ja hankintasanomat. Tavoitteena on automatisoitu, nopea ja tarkka tiedonkulku, joka palvelee yrityksiä ja viranomaisia samanaikaisesti.

Procountorin tuotejohtaja Johanna Tuomisen mukaan tekoälyn hyödyntäminen on siirtynyt nopeasti puheista käytäntöön, erityisesti generatiivisen tekoälyn nousun myötä: “Tämä avaa mahdollisuuksia uusiin käyttötapauksiin, kuten poikkeamien havaitsemiseen, tiedon jalostamiseen ja tekstin standardointiin.”

Hän näkee ohjelmistotoimittajilla merkittävän vastuun siinä, että asiakkaat pystyvät hyödyntämään teknologiaa tehokkaasti – ilman, että käyttöönotto tai oppiminen muodostuu esteeksi.

Tekoäly vie kohti uutta työn luonnetta

Taloushallinnon rutiinit ovat yhä enemmän automaation vastuulla. Tekoälyn rooli näkyy esimerkiksi ostolaskujen tiliöinnissä, toistuvissa tehtävissä sekä datan analysoinnissa. Johanna Tuominen painottaa, että erityisesti automaation kehittyminen vaikuttaa tulevaisuudessa sekä osaamisvaatimuksiin että työn skaalautuvuuteen.

Hän arvioi, että taloushallinnon asiantuntijoilta tullaan jatkossa edellyttämään yhä vahvempaa prosessituntemusta, jotta automaatiota voidaan hyödyntää parhaalla tavalla. Samaan aikaan myös kirjanpidon säädösten ja verotuksen osaaminen pysyy keskiössä, sillä tekoäly tarvitsee ohjausta kehittyäkseen ja palvellakseen käyttäjää oikein.

Nämä kehitysaskeleet vievät kohti tehokkaampaa työskentelyä, ne muuttavat kokonaan tapoja tehdä työtä taloushallinnon kentällä. Automaatio tai tekoäly ei vie ihmisten töitä, vaan vapauttaa aikaa ajattelulle ja asiakkaan liiketoiminnan tukemiselle.

On siis syytä muistaa, että ihmisen rooli on edelleen äärimmäisen tärkeä. “Tekoäly tarvitsee ihmisiä oppiakseen palvelemaan meitä paremmin”, Tuominen korostaa.

Tilitoimistoille uudet teknologiat antavat mahdollisuuden panostaa entistä enemmän asiantuntijatyöhön, jossa analysoidaan ja ennakoidaan. “Ajansäästö on suurin hyöty. Mutta yhtä tärkeää on se, että asioihin voidaan reagoida nopeammin ja asiakkaalle pystytään tarjoamaan aidosti arvoa tuottavaa tietoa”, Laura Flück, KLT ja yrittäjä Fluck Accounting Oy:stä, toteaa.

Älykkäät ratkaisut palvelevat liikkuvaa arkea

hymyilevä nainen puhelin kädessä

Modernin ohjelmiston vahvuus on siinä, että se kokoaa kaikki taloushallinnon tehtävät yhteen – myyntilaskutus, ostolaskujen tarkastus, maksaminen ja palkanlaskenta ovat samassa paikassa. Johanna Tuominen korostaa erityisesti ajantasaisen näkymän merkitystä: kun tieto on yhdessä paikassa ja helposti saatavilla, voidaan yrityksen tilannekuvaa hyödyntää päivittäisessä päätöksenteossa. 

“Esimerkiksi ostolaskuja voi tarkastaa puhelimella missä tahansa – ei ole tarvetta mennä koneen ääreen”, Johanna Tuominen Procountorilta muistuttaa. Tämä tuo joustavuutta ja helpottaa koko organisaation arkea.

Ohjelmiston laajennettavuus on toinen avaintekijä. Procountorin rajapintojen kautta yritykset voivat yhdistää taloushallinnon muihin järjestelmiinsä, kuten toiminnanohjaukseen tai raportointiin. Näin syntyy kokonaisratkaisu, joka tukee koko liiketoimintaa – ei vain kirjanpitoa.

Palkkahallinto osana strategista taloushallintoa

Maria Koskenmaa, Customer Success Manager, PHT, Emu Growth Partners, näkee tekoälyn ja automaation vaikutukset erityisen voimakkaina juuri palkkahallinnossa. ”Tekoäly ja automaatio eivät ainoastaan tehosta taloushallintoa, vaan ne muokkaavat sen roolia – passiivisesta taustatoiminnosta kohti proaktiivista ja strategista liiketoiminnan tukipilaria.”

Hän nostaa esiin kolme keskeistä muutosta:

  1. Rutiinitehtävien automatisointi: moderni palkkahallinto hyödyntää rajapintoja ja automatiikkaa, mikä vähentää virheitä ja manuaalista työtä – esimerkiksi pekkas-, keskituntiansio- ja lomalaskennassa.
  2. Reaaliaikainen raportointi: palkka-asiantuntijan rooli laajenee datan tulkitsijaksi ja neuvonantajaksi henkilöstökulujen kehityksessä.
  3. Muuttuvat osaamistarpeet: teknologia-, analysointi- ja viestintätaidot korostuvat, ja erikoistuminen esimerkiksi kansainvälisiin palkanlaskentakäytäntöihin tuo kilpailuetua.

Kohti parempaa arkea ja kannattavuutta

Vauhdikas kehitys mahdollistaa paremman arjen asiantuntijoille ja kannattavamman liiketoiminnan asiakkaille: ”Tekoälyn mahdollistama entistä tehokkaampi automaatio tuo mukanaan uuden tavan työskennellä. Se parantaa skaalautuvuutta ja mahdollistaa aidosti parempaa arkea ja liiketoiminnan kannattavuutta”, Johanna Tuominen painottaa.

Taloushallinnon tulevaisuus ei ole vain tekninen kysymys – se on strateginen valinta. Ne organisaatiot, jotka tarttuvat teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin ajoissa, rakentavat samalla kilpailuetua, asiakastyytyväisyyttä ja osaamispohjaa tulevaisuuteen.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa: Miksi yritykset valitsevat Procountorin? Annetaan asiakkaiden kertoa. Procountorin asiakaskyselyn avoimista vastauksista (n. 73) nousee esiin kiinnostavia, jopa yllättäviä syitä, miksi ohjelmisto valitaan — tai joskus otetaan vastahakoisesti.



Tilaa blogi sähköpostiisi

Saat ajankohtaisia vinkkejä muun muassa talouden sähköistämiseen ja pysyt aina ajan tasalla taloushallinnosta.