EtusivuBlogiVinkit yrittäjälle: Näin hoidat yhtiön ja omistajan väliset toimet fiksusti verotuksessa

Vinkit yrittäjälle: Näin hoidat yhtiön ja omistajan väliset toimet fiksusti verotuksessa

kaksi naista ja koira pöydän ääressä

Miten omistajayrittäjä voi vahvistaa osakeyhtiön maksuvalmiutta tai omaa pääomaa? Entä mitä verotuksellisia seikkoja liittyy esimerkiksi SVOP-sijoituksiin tai pääomalainoihin? Näihin kysymyksiin saatiin vastauksia Procountorin ja Taloushallintoliiton yhteisessä webinaarissa.

Webinaarissa (katso video alla) asiantuntijana kuultiin Taloushallintoliiton verotuksen asiantuntijaa Markku Ojalaa, joka pureutui aiheeseen käytännön esimerkein. Procountorin sovelluskonsultti Tonja Lindholm puolestaan esitteli, miten ohjelmiston työkaluja voidaan hyödyntää raportoinnissa ja veroilmoittamisessa.

Keinovalikoimaa maksuvalmiuden vahvistamiseen

Markku Ojala avasi webinaarin ajankohtaisella aiheella: mitä keinoja omistajayrittäjällä on vahvistaa yhtiön taloudellista tilannetta vaikeina aikoina. Hän toi esiin keinot, joilla yhtiön maksuvalmiutta ja omaa pääomaa voidaan vahvistaa.

Käytännön keinoina käsiteltiin muun muassa:

  • osakeanti
  • osakevastikkeeton SVOP-sijoitus
  • pääomalaina
  • palkan pidättäminen ja sen muuttaminen sijoitukseksi.

SVOP-sijoitukset ja niiden verokohtelu

Erityisen tarkasti Ojala käsitteli osakevastikkeettomia SVOP-sijoituksia, joista Verohallinto julkaisi päivitetyn ohjeistuksen marraskuussa 2023. SVOP-sijoitukset tarjoavat nopean keinon vahvistaa yhtiön omaa pääomaa ilman osakeantia, mutta niiden verotuskäytäntö on tarkkaa.

“Verotuksessa SVOP-varojen jako kohdennetaan osakeomistuksen suhteessa – vaikka sijoituksen olisi tehnyt vain yksi osakas”, Ojala toteaa.

Markku Ojala painotti, että ilman tarkkoja ehtoja ja dokumentointia voi syntyä epäreiluja veroseuraamuksia. Ratkaisuna on ehdollinen SVOP-sijoitus, jossa palautusehdot kirjataan jo sijoitushetkellä ja varojen jako päätetään osakkaiden yksimielisellä päätöksellä.

“Kun SVOP-sijoitus tehdään ehdollisena ja yksilöidään, voidaan varat palauttaa myöhemmin verotuksellisesti oikein – vain sijoituksen tehneelle osakkaalle”, Ojala kertoo.

Taloushallintoliitto on julkaissut malliasiakirjan ehdollisesta SVOP-sijoituksesta osana pienen osakeyhtiön esimerkkitilinpäätöstä, jota suositellaan käytettäväksi vastaavissa tilanteissa.

Pääomalaina – erityisehtoinen ratkaisu

Pääomalaina on Ojalan mukaan monessa tilanteessa hyvä keino vahvistaa yhtiön taloutta, etenkin jos oma pääoma on painunut negatiiviseksi.

“Pääomalainan voi palauttaa vain silloin, kun yhtiöllä on jakokelpoista vapaata omaa pääomaa – tämä kannattaa huomioida myös sopimusta laadittaessa”, Markku Ojala korostaa.

Pääomalaina käsitellään kirjanpidossa vieraana pääomana, vaikka tietyin ehdoin se voidaan kirjata myös omaan pääomaan. Verotuksessa se ei kuitenkaan kasvata yhtiön nettovarallisuutta, eikä siihen sovelleta pääomansijoituksen verokohtelua myyntitilanteessa – ellei kyseessä ole konkurssi.

Palkkavelka ja sen muuntaminen sijoitukseksi

Yksi keino maksuvalmiuden parantamiseen on jättää yrittäjän palkka maksamatta ja kirjata se yhtiön velaksi. Ojalan mukaan tällöin on tärkeää huomioida verotuksen ajoitus ja mahdolliset ennakonpidätykset:

“Jos palkkasaaminen muunnetaan SVOP-sijoitukseksi, se katsotaan saaduksi tuloksi – vaikka rahaa ei olisi todellisuudessa maksettu.”

Verotuksessa palkka katsotaan saaduksi myös silloin, kun henkilö saa sen vallintaansa esimerkiksi päätöksellä muuntaa se sijoitukseksi. Tällöin ennakonpidätys on toimitettava palkasta, vaikka maksu ei tapahtuisi rahana.

Procountorin työkalut veroseurannan tueksi

Webinaarin toisessa osuudessa Procountorin Tonja Lindholm esitteli käytännön työkaluja, joilla kirjanpitoa ja veroilmoituksia voidaan hallita tehokkaasti ohjelmiston sisällä:

“Meiltä löytyy tilikarttapohjat eri yritysmuodoille ja mahdollisuus yksilöidä sijoituksia vaikka pääkirjanpidon tileittäin tai taseerittelyn avulla.”

Lindholm nosti esiin muun muassa seuraavat ominaisuudet:

  • Räätälöitävät tilikartat ja raporttikaavat
  • Sijoitusten seuranta taseerittelyillä ja tunnisteilla
  • Tulo- ja varallisuusilmoitusten automatiikka-asetukset
  • Uudet toiminnot 6B-lomakkeella (esim. tietojen kopiointi edellisvuodesta)

“Raportointi mahdollistaa tarkan seurannan ja automaattisen tiedonsiirron veroilmoituksille – säästäen aikaa ja vähentäen virheitä”, Lindholm neuvoo.

Lisäksi Tonja Lindholm kertoi Procountorin itsepalvelukanavista, kuten ohjekirjasta, Kampuksesta ja Procobotista, joiden avulla ohjelmiston käyttöä voi opetella itsenäisesti.

Katso webinaaritallenne ja syvenny aiheeseen

Webinaari tarjoaa ajankohtaisen ja käytännönläheisen katsauksen siihen, miten osakeyhtiön ja sen omistajan välistä taloudellista suhdetta voi hoitaa verotuksellisesti järkevästi – ja miten Procountor voi toimia tukena tässä työssä.



Tilaa blogi sähköpostiisi

Saat ajankohtaisia vinkkejä muun muassa talouden sähköistämiseen ja pysyt aina ajan tasalla taloushallinnosta.