EtusivuBlogiArvonlisäveron korotus – kertaa syksyn 2024 ja vuoden 2025 alv-muutokset

Arvonlisäveron korotus – kertaa syksyn 2024 ja vuoden 2025 alv-muutokset

alv-muutosta nainen miettimässä sohvalla

Lue tiivistelmä arvonlisäveron korotuksesta syksyltä 2024, vuodenvaihteesta 2015 sekä tulevien alv-muutosten aikatauluista.

Mitä tuotteita ja palveluita arvonlisäveron nosto koskee?

Yleinen arvonlisäverokanta, joka nousi 1.9.2024 24 prosentista 25,5 prosenttiin, koskee useimpia Suomessa myytäviä tuotteita ja palveluita.

Osa tuotteista ja palveluista, joihin sovelletaan alennettua 10 prosentin arvonlisäverokantaa, siirtyi 14 prosentin verokantaan 1.1.2025 alkaen. Korotus ei koske sanoma- ja aikakauslehtiä, mutta se vaikutti esimerkiksi kirjoihin, lääkkeisiin, liikunta- ja majoituspalveluihin sekä urheilu-, kulttuuri- ja viihdetapahtumien lippuihin.

Kuukautis- ja inkontinenssisuojat sekä lasten vaipat puolestaan siirtyivät yleisestä 25,5 prosentin verokannasta alennettuun 14 prosentin verokantaan.

Makeisten arvonlisävero nousee 14 prosentista yleisen alv-kannan piiriin. Tulevaisuudessa karkkien ja suklaan arvonlisäverokanta on 25,5 prosenttia. Muutoksen on suunniteltu astuvan voimaan vuoden 2025 kesäkuussa.

Vakuutusmaksuvero on arvonlisäverotusta täydentävä erityinen kulutusvero. Vakuutusmaksuveron verokanta on seurannut arvonlisäveron yleistä verokantaa ja se nousi nytkin alv-korotuksen yhteydessä.

Lisäksi jotkut liiketoiminnot kuuluvat nollaverokantaan ja osa (mm. terveydenhoito- ja sairaanhoitopalvelut) on kokonaan arvonlisäverotuksen ulkopuolella.

Alv-kannat ennen ja jälkeen arvonlisäveron korotuksen

Alv-kantaSisältyvät tuotteet
ja palvelut
Muutokset 2024 ja 2025

24 %

Useimmat palvelut ja tavarat sekä vakuutusmaksut (huom! vakuutusmaksuvero ei ole arvonlisävero)

25,5 % (1.9.2024)

Kuukautissuojien, inkontinenssisuojien ja lasten vaippojen alv laski 14 prosenttiin (1.1.2025)

14 %

Elintarvikkeet, rehut ja ravintola- ja ateriapalvelut pois lukien alkoholijuomien ja tupakkatuotteiden myynti ja tarjoilu

14 % (ei muutosta)

Makeisten alv on kuitenkin nousemassa 25,5 prosenttiin tämänhetkisen aikataulun mukaan 1.6.2025.

10 %

Kirjat, sanoma- ja aikakausilehdet*, lääkkeet, elokuvanäytökset, liikuntapalvelut, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien pääsyliput, henkilökuljetukset, majoituspalvelut

14 % (1.1.2025)

*Lehtien ja yleisradiotoiminnan alv pysyy 10 prosentissa

Milloin arvonlisäveron korotukset tulevat voimaan?

Yleisen alv-kannan nousu tuli voimaan 1.9.2024. Alennettuun alv-kantaan kuuluvien tuotteiden ja palveluiden nousu 10 prosentista 14 prosenttiin tapahtui puolestaan 1.1.2025.

Makeisten alv on nousemassa 25,5 prosenttiin tämänhetkisen aikataulun mukaan 1.6.2025.

Toimituksen tai suorituksen ajankohta ratkaisee, mitä alv-kantaa käytetään

Tuotteiden ja palveluiden uusi alv-kanta voi koskea myös ennen alv-korotusta tehtyjä sopimuksia ja tarjouksia, jos tavara toimitetään tai palvelu suoritetaan vasta alv-nousun jälkeen. Ratkaisevaa on toimituksen tai suorituksen ajankohta tai tulli-ilmoituksen hyväksymispäivä.

Jos tavara tai palvelu on maksettu ennakkoon ennen korotusta, sovelletaan vanhaa verokantaa. Osamaksuostoissa verokanta määräytyy tavaran luovutusajankohdan mukaan. Esimerkiksi toukokuussa tilattu auto, joka luovutettiin syyskuussa, verotettiin uudella 25,5 % verokannalla.

Jatkuvaluonteisessa tavaran ja palvelun myynnissä maksu määräytyy ajan kulumisen perusteella. Esimerkiksi vuokrauspalvelu on jatkuva palvelu.

Jatkuvasti myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin maksujakson päättyessä. Esimerkiksi, jos vuokranmaksujakso on 1.6.2024–31.5.2025, palvelu katsotaan suoritetuksi 31.5.2025. Tällöin koko jaksolta sovellettava verokanta on 25,5 %. Jos vuokralainen maksaa vuokran koko jaksolta ennakkoon ennen 1.9.2024, sovelletaan myyntiin 24 %:n verokantaa.

Jos vuokraa maksetaan kuukausittain, maksujakso on kuukausi, ja verokanta määräytyy maksujakson päättymisajankohdan mukaan. Esimerkiksi elokuun 2024 vuokraan sovelletaan 24 %:n verokantaa ja syyskuun 2024 vuokraan 25,5 %:n verokantaa.

Tiivistelmä ajalliseen kohdistamiseen liittyvistä kysymyksistä

Tavarakauppa

  • Arvonlisävero kohdistetaan tavaran luovutuksen ajankohtaan.
  • Osamaksujen kohdalla sovelletaan luovutushetken verokantaa, ei maksuerien ajankohtaa.
  • Kuljetusvastuu (myyjä vai ostaja) määrittää, käytetäänkö vanhaa vai uutta verokantaa.

Palvelukauppa

  • Verokanta määräytyy palvelun valmistumisajankohdan mukaan.
  • Kesken oleviin palveluihin sovelletaan sitä verokantaa, joka on voimassa palvelun valmistuessa.
  • Jatkuvaluonteiset palvelut, kuten vuokrat ja SaaS-palvelut, kohdistetaan niiden tilitysjakson viimeiselle kuukaudelle.

Ennakkomaksut

  • Ennakkomaksujen verokanta määräytyy maksun vastaanottoajankohdan mukaan.
  • Jos ennakkomaksu saatiin ennen 1.9.2024, sovelletaan 24 %:n verokantaa, vaikka tavara tai palvelu toimitettaisiin myöhemmin.

Yhteisöhankinnat

  • Tavaran yhteisöhankinta (EU-alueelta) kohdistetaan toimituskuukaudelle, jos lasku saadaan toimituksen aikana.
  • Ennakkomaksuilla ei ole vaikutusta ajalliseen kohdistamiseen.

Palveluostot ulkomailta

  • Käännetty verovelvollisuus koskee palveluostoja ulkomaisilta toimittajilta.
  • Jos palvelu suoritettiin 1.9.2024 tai sen jälkeen, sovelletaan 25,5 %:n verokantaa. Ennakkomaksujen osalta käytetään 24 %:n verokantaa, jos maksu on tehty ennen 1.9.2024.

Huomio: Alennukset, hyvitykset ja muut korjauserät noudattavat alkuperäistä verokantaa riippuen siitä, milloin tavara tai palvelu alun perin toimitettiin.

Lue aiheesta tarkemmin Greenstepin artikkelista Arvonlisäverokannat muuttumassa – mitä tulee huomioida?

Tarvittaessa laskua tai kuittia voidaan korjata käsin

Tarvittaessa laskua tai kuittia voidaan muokata manuaalisesti. Monille yrityksille arvonlisäveroprosentin muutos merkitsee laskutus- tai kassajärjestelmän päivittämistä. Procountorissa tuki uudelle alv-prosentille lisättiin elokuun päivityksessä. Lue lisää ohjeartikkelista Arvonlisäveron muutos Procountorissa 2024.

Miten toimia, jos käytössä oleva järjestelmä ei tue desimaalipilkkua tai kolmen desimaalin arvonlisäveroprosenttia?

Laki on tältä osin selkeä: yrityksen on suoritettava arvonlisävero voimassa olevan verokannan mukaisesti, ja laskussa on oltava lain edellyttämät merkinnät. Myyjä voi tarvittaessa korjata laskuun oikean arvonlisäveroprosentin ja veron määrän vaikka käsin Verohallinnon ohjeistuksen mukaan.

Arvonlisäveron ilmoittaminen 1.9.2024 alkaen

Kun arvonlisäveron verokausi on kuukausi, OmaVeron arvonlisäveroilmoituksella käytetään 1.9.2024 lisättyä kohtaa “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 %:n vero”.

Kun arvonlisäveron verokausi on neljännesvuosi tai kalenterivuosi, yleisen verokannan muutos astuu voimaan kesken pidemmän verokauden.

OmaVerossa neljännesvuosittain ilmoittaville näytetään verokauden 3/2024 eli heinä-syyskuun arvonlisäveroilmoituksessa kohta “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 % vero.” Kerran vuodessa ilmoittaville tämä kohta näkyy kalenterivuoden 2024 arvonlisäveroilmoituksessa samoin 25,5 % verokannalla. Näissä kohdissa ilmoitetaan myös 24 %:n verokannan alaisten myyntien verot, jotka kuuluvat kyseisille verokausille.

Ajallinen kohdistaminen arvonlisäveroilmoituksissa

Huomioi, että veron maksamisvelvollisuus ei määritä sitä, mille verokaudelle arvonlisävero ilmoitetaan. Ajallisen kohdistamisen sääntöjen takia saatat joutua ilmoittamaan 24 %:n myynnin esimerkiksi syyskuulle tai 25,5 %:n myynnin elokuulle.

Esimerkki: Yrityksen verokausi on kuukausi ja se käyttää maksuperusteista arvonlisäveron tilitystä. Tämä tarkoittaa, että yritys kohdistaa myynneistä suoritettavan ja ostoista vähennettävän arvonlisäveron sille kuukaudelle, jolloin se saa maksun myynnistään tai itse maksaa ostamansa tavaran tai palvelun.

Yritys toimittaa tavaran asiakkaalle 30.8.2024 ja saa maksun 1.9.2024. Tavaran myyntiin sovellettava verokanta on 24 %. Yritys ilmoittaa myynnin arvonlisäveron maksukuukauden mukaan eli syyskuun arvonlisäveroilmoituksessa. Yritys ilmoittaa veron esimerkiksi OmaVerossa kohdassa “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 %:n vero”.

Mitä muita muutoksia arvonlisäverotukseen on tulossa?

ALV-alarajahuojennus ja vähäisen toiminnan raja

Kaikkein pienimpiä yrityksiä ja yrittäjiä koskeva muutos oli arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistuminen vuodenvaihteessa 2025. Muutoksesta on kerrottu jo aiemmin. Alarajahuojennuksen poistumisen taustalla on EU:n pienyritysdirektiivi.

Alv:n alarajahuojennus koskee koski aiemmin arvonlisäverovelvollisten rekisteriin kuuluvia yrityksiä, joiden liikevaihto jäi alle 30 000 euron. Huojennuksen ansiosta pienyritykset saivat takaisin verokaudelta tilitettävän arvonlisäveron. Alle 15 000 euron liikevaihdolla huojennuksen sai täysimääräisenä. Vuodesta 2025 eteenpäin huojennuksia ei kuitenkaan enää ole kertynyt.

Jos yrityksen liikevaihto on alle 20 000 euroa, sen ei tarvitse vuoden 2025 alusta lähtien rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi eikä periä asiakkailtaan arvonlisäveroa.

EU-myynnin alv-järjestelmä

Alarajahuojennuksen poistumisen lisäksi toinen aiemmin kerrottu uudistus on pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä, joka otetaan käyttöön EU:n alueella. Uudistus koskettaa kansainvälistä kauppaa tekeviä pienyrityksiä. Nykyään vähäisen toiminnan verovapautus voidaan myöntää yrityksille vain niiden sijoittautumisvaltiossa. Uudistuksen jälkeen vähäisen toiminnan verovapautta voidaan soveltaa myös toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneeseen yritykseen.

Mikäli yritys haluaa hyötyä verovapautuksesta toisessa EU-maassa, sen on rekisteröidyttävä järjestelmään sijaintivaltiossaan. Verovapautus koskee yrityksiä, joiden liikevaihto EU-alueella on korkeintaan 100 000 euroa vuodessa ja jonka myynnit kohdemaissa eivät ylitä vähäisen toiminnan kansallista raja-arvoa. Järjestelmän käyttö on pienyrityksille vapaaehtoista.

Lue kattavammin pieniä yrityksiä koskettavista alv-muutoksista eTaskun blogista: Muutoksia pienten yritysten arvonlisäverotuksessa vuonna 2025

Valmisteiden verotus

Alkoholiveroa korotetaan vuosina 2025–2027, ja korotukset kohdistuvat erityisesti vahvoihin alkoholijuomiin, kuten väkevöityihin viineihin, vodkaan ja likööreihin.

Tupakkavero nousee asteittain 2024–2027.

Hallitus esittää tupakkaveron korottamista keskiarvolta 27,1 % kuudessa vaiheessa:
1. korotus: 1.11.2024
2. korotus: 1.7.2025
3. korotus: 1.1.2026
4. korotus: 1.7.2026
5. korotus: 1.1.2027
6. korotus: 1.7.2027

Korotus koskee savukkeita, kääretupakkaa, piippu- ja savuketupakkaa, sikareita ja pikkusikareita. Sähkösavukenesteet ja nikotiinipussit jäävät korotuksen ulkopuolelle.

Virvoitusjuomaveroon tulee korotus vuoden 2025 aikana.

Liikenteen verotus

Ajoneuvoveron perusosa alenee.

Vuoden 2026 alussa sähköautojen, ladattavien hybridien ja matkailuautojen ajoneuvoveroa korotetaan. Koska vero maksetaan yleensä ennakkoon, korotettu vero astuu käytännössä voimaan jo vuonna 2025.

Kotitalousvähennys pienenee 2025

Maksimivähennys laskee:

1 600 €/henkilö (vuonna 2024 max. 2 250–3 500 €)

Puolisoille yhteensä max. 3 200 €

Vähennysprosentit muuttuvat:

Yritykseltä ostettu työ: 35 % työn osuudesta

Palkattu työntekijä: 13 % palkasta + työnantajan sivukulut

Vuonna 2025 kaikista töistä (remontti-, kotitalous-, hoiva-, hoito- ja fysioterapiatyöt) saa enintään 1 600 € vähennystä.

Helpompaa arkea ja vähemmän toistuvia taloushallinnon rutiineja fiksulla Procountorilla

  • Automatisoi ja selkeytä talouttasi
  • Vaivatonta yhteistyötä eri osapuolten kanssa
  • Sopii yritysmuodosta ja -koosta riippumatta


Tilaa blogi sähköpostiisi

Saat ajankohtaisia vinkkejä muun muassa talouden sähköistämiseen ja pysyt aina ajan tasalla taloushallinnosta.