Jussi Räsänen / 14.03.2024

Ilmainen kirjanpito-ohjelma – lataa Excel-pohja yhdenkertaiseen kirjanpitoon

yhdenkertainen kirjanpito pohja, kuvassa kaksi naista läppärin edessä

Oletko aloittava yrittäjä ja etsitkö ilmaista kirjanpito-ohjelmaa? Kirjanpidon Excel-pohja voi olla kustannustehokas tapa hoitaa kirjanpito erityisesti aloittavalle yrittäjälle.

Ilmainen Excel-kirjanpitopohja on räätälöity uusille yrittäjille, jotka tarvitsevat helpon ja selkeän tavan hallita talousasioitaan. Jos liiketoimintasi on hyvin pienimuotoista ja tositteita kertyy vain muutama kuukaudessa, kirjanpitoa voi hyvinkin yrittää tehdä itse.

Yhdenkertaisen kirjanpitopohjamme avulla voit pitää kirjaa tuloistasi ja menoistasi, seurata maksuliikennettäsi ja luoda taloudellisia raportteja ilman, että sinun tarvitsee olla kirjanpidon asiantuntija.

Jos kirjanpidon tekeminen itse alkaa tökkimään ja Excelin sarakkeet vilisemään silmissä, kannattaa hommat jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Luotettavia kirjanpitäjiä löydät esimerkiksi suomentilitoimistot.fi -sivustolta.

Tässä artikkelissa kerromme kuinka toiminimiyrittäjä voi tehdä itse kirjanpitonsa ja tarjomme linkin ladattavaksi ilmaiseen Excel-kirjanpitopohjaan.

Toiminimen kirjanpito itse

kirjanpitopohja

Vaikka toiminimen kirjanpito on yksinkertaisimmillaan helppoa tulojen ja menojen ynnäämistä, kirjanpitoon liittyy paljon erilaisia verotuksellisia ja lainsäädännöllisiä yksityiskohtia.

Sen sijaan, että käyttäisit aikaasi yrittäen ratkaista vaikeaselkoisia asioita itse, voi olla järkevämpää soittaa kirjanpitäjälle. Ammattilainen, joka keskittyy päivittäin kirjanpitoasioihin, pystyy luultavasti tarjoamaan vastauksen nopeasti ja tehokkaasti.

On toki hyviäkin syitä tehdä toiminimen kirjanpito itse:

  • Jos teet hommia sivutoimisesti ja yrityksesi toiminta on pientä.
  • Jos olet päätoiminen yrittäjä, mutta kirjanpidon tapahtumat toistuvat joka kuukausi lähes samanlaisina.
  • Jos olet tee-se-itse-mies tai -nainen, joka haluaa oppia kirjanpidon logiikan.

Yhdenkertainen kirjanpito on toiminimille sallittua, mikäli enintään yksi seuraavista ehdoista toteutuu:

  • Taseen loppusumma yli 100 000 euroa.
  • Liikevaihto tai vastaava tuotto yli 200 000 euroa.
  • Palveluksessa yli kolme henkilöä.

Jos teet toiminimen kirjanpidon itse yhdenkertaisella kirjanpitopohjalla, tulot ja menot kirjataan suoraan tuloslaskelmaan eli tuloraporttiin. Sen sijaan taseen tilit, kuten varat ja velat, eivät yleensä ole osa yhdenkertaista kirjanpitoa. Yhdenkertaiseen kirjanpitoon merkitään liiketapahtumina:

  • Menot
  • Tulot
  • Korot
  • Verot.

Vaihtoehto Excelin pyörittelyyn: yrittäjälle suunnattu kirjanpitopalvelu

Jos kirjanpidon opiskelu ja Excelin pyörittely ei ole oma juttusi, kannattaa kirjanpito hankkia palveluna.

Saat kiinteällä kuukausihinnalla käyttöösi sekä ohjelmistot että kirjanpitopalvelun ja ammattimaisen kirjanpitäjän.

Ilmaista kirjanpito-ohjelmaa emme voi luvata, mutta hinta on räätälöity pienyrittäjille.

Procountor Solo – hoida taloushallinto ja kirjanpitoaineiston valmistelu vaivattomasti

Solo

Procountor Sololla hoidat myyntisi, vastaanotat ja maksat ostolaskut ja nappaat kuvat kuiteista erityisesti sinulle suunnitellulla ohjelmistolla. Kirjanpitäjäsi saa aineistot valmiiksi käsiteltyinä omaan ympäristöönsä.

Jos olet aloittava yrittäjä, saat Procountor Solon käyttöösi vuodeksi ilman kuukausimaksua.

Ammattilainen hoitaa kirjanpitosi, jolloin säästyt kirjanpidon kiemuroilta ja voit keskittyä olennaiseen.

Lataa ilmainen yhdenkertainen kirjanpitopohja

Jos haluat tehdä itse kirjanpitosi, voit käyttää apunasi valmista laatimaamme kirjanpitopohjaa.

Kirjanpito-Excel on suunniteltu siten, että se on helppokäyttöinen, jopa niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta Excelistä saati kirjanpidosta. Yhdenkertainen kirjanpitopohja sisältää automaattisesti laskettavia kenttiä, jotka laskevat tulot ja menot automaattisesti, jolloin sinulle jää enemmän aikaa keskittyä liiketoimintaasi.

Ohjeet kirjanpitopohjan käyttämiseen

Lisää kuukausittain tai useammin Excel-pohjaan kaikki yrityksesi kirjanpitoon kuuluvat tulot ja kulut. Jaa ne tulo- ja kululuokkiin. Mikäli olet arvonlisäverovelvollinen, ilmoita tapahtumien pohjalta laskettava maksettavan arvonlisäveron määrä verottajalle. Vuoden päätteeksi tarkasta tuloslaskelma ja ilmoita tarvittavat tiedot verotukseesi. Ei se sen monimutkaisempaa ole. Ainakaan teoriassa. Mikäli ilmenee, että kirjanpito ei ole kohdallasi näin yksinkertaista, kannattaakin jo harkita tilitoimiston etsimistä.

Kuukausittaiset kirjaukset ja toimenpiteet

  1. Aloita valitsemalla kuukauden mukainen välilehti
  2. Kirjaa kuukauden tapahtumat syöttämällä ensin päivämäärä (A-sarake) ja tapahtuman selite (B-sarake) Esimerkiksi:”Myyntilasku 1495 – Isolta Oy”
  3. Valitse sitten onko kyseessä tulo vai kulu (C-sarake).
  4. Valinnan mukaan seuraavan Luokka-sarakkeen (E-sarake) tippuvalikko täytetään Asetukset ja luokat-välilehden tilikartan tiedoilla. Voit tarvittaessa muokata tilikarttaasi (huomioiden tuloslaskelmaan tulevat tilinumerot)
  5. Valitse tuloa tai kulua kirjanpidollisesti vastaava luokka tippuvalikosta.
  6. Valitse F-sarakkeen otsikkoriviltä tippuvalikosta syötätkö summat verottomina vai verollisina
  7. Syötä seuraavaksi tapahtuman veroton tai verollinen summa (F-sarake)
  8. Tarkista, että tapahtuman verokanta on oikea omaan arvonlisäverotukseesi liittyen. (G-sarake).
  9. Jos kyseessä on arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoinen kulu (ja olet arvonlisäverovelvollinen), katso että verokanta on laskun/kuitin mukaan ja että kaava laskee oikean summan vähennettävää arvonlisäveroa.
  10. Jos et ole arvonlisäverovelvollinen, syötä aina koko tapahtuman (kuitin ym.) verollinen summa ja vaihda Asetukset ja luokat-välilehden tilikartasta oletusveroprosentit nollaksi.

Tuloslaskelma ja vuosiraportointi

  1. Vuosittaisen tuloslaskelman löydät omalta välilehdeltään
  2. Tuloslaskelmaan lasketaan verottajan ohjeiden ja yleisen kirjanpitomallin mukainen ammatinharjoittajan lyhennetty tuloslaskelma.
  3. Vastaat itse tuloslaskelman oikeellisuudesta. Muista siis tarkastaa, että kaikki tekemäsi tapahtumat on otettu huomioon tuloslaskelmassasi.
  4. Raportit-välilehdeltä löydät visuaalisen aikajanan tuloistasi ja kuluistasi.

LUKITSEMISESTA: Kirjanpitopohjan käytössä hajoamisen estämiseksi osa kentistä on lukittu. Kaikki tarvittavat kentät ovat kuitenkin avoimia. Voit tarvittaessa purkaa lukituksen Excelin Tarkista-välilehdellä ”Suojaa työkirja” toiminnon avulla. Huomaa, että ALV%-sarakkeen kenttä täytetään automaattisesti kaavalla valitun luokan perusteella oletusprosentilla. Mikäli sinun tarvitsee muuttaa tapahtuman arvonlisäveroprosenttia yhteen tapahtumaan, voit avata lukituksen muokataksesi kenttää. Mikäli huomaat, että oletusprosentti on kohdallasi väärin, kannattaa se vaihtaa Asetukset ja luokat-välilehdellä.

VASTUUNVAPAUTUS: Tämä pohja on tehty huolella ja vaivalla auttamaan niitä yrittäjiä, jotka haluavat ottaa vastuun omasta kirjanpidostaan. Me Procountorilla ei kuitenkaan vastata, että pohja on toimiva ja virheetön. Tarkasta aina ennen viranomaisilmoituksia, että pohjan laskemat summat ovat oikein ja tietenkin, että olet kirjannut kaiken oikein. Emme myöskään tarjoa asiakaspalvelua pohjaan tai yhdenkertaiseen kirjanpitoon liittyen.

Mietityttääkö kirjanpidon tekeminen itse?

Tutustu kattavaan artikkeliin yrityksen.perustaminen.netissä Toiminimen kirjanpito itse, jossa käsitellään aihetta ”kannattaako yksityisen elinkeinonharjoittajan tehdä kirjanpitonsa itse?”.

Voit kääntyä ammattilaisten puoleen suomentilitoimistot.fi -sivustolta, jos et halua tehdä itse yrityksesi kirjanpitoa.

Jussi Räsänen

Jussi työskentelee Procountorilla kynäseppona. Otan hyvin mielelläni palautetta ja asiantuntijakommentteja vastaan jussi.rasanen[at]finago.com