Martina Ahtiainen / 03.11.2021

Joko olet tutustunut Procountorin tilikarttauudistukseen?

Nainen työskentelee kotisohvalla

Procountorin tilikarttaominaisuudet ovat kokeneet paljon uudistuksia vuoden 2021 aikana. Uudistukset tuovat mukanaan parannuksia muun muassa tilikarttojen ja kirjanpitoraporttikaavojen muokkaamiseen, kirjanpitoon ja raportointiin. Uudet tilikarttaominaisuudet ovat käytössä tällä hetkellä vain uusissa Procountor ympäristöissä, jotka on avattu 17.4. jälkeen ja perustettu Accountor Finagon myynnin kautta.

Uudet ominaisuudet tulevat käyttöön myöhemmin kaikkiin olemassa oleviin Procountor-ympäristöihin. Tästä tiedotetaan kohdennetusti erikseen. Uudet tilikarttaominaisuudet Procountorissa ovat Oletuskirjanpitoraporttikaavat, Tilikartta (uusi), Raporttikaavat (uusi), Kirjanpitoraportit (uusi) ja Muokkaa tuloveroilmoituksen tilien kohdistuksia. Kun uudet ominaisuudet on saatu käyttöön, jäävät myös vanhat tilikarttatoiminnot joksikin aikaa näkyville Procountorissa. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että Procountorin päävalikon Kirjanpito -painikkeen alta löytyy sekä Kirjanpitoraportit (uusi) että vanha Kirjanpitoraportit-valinta. Uusia ominaisuuksia kannattaa alkaa käyttämään heti, koska vanhan puolen toiminnot eivät enää päivity, ja ne poistetaan tulevaisuudessa kokonaan näkyvistä. Vanhojen toimintojen käytöstä ei siis ole enää hyötyä.

Tässä poimintoja koskien uudistuksia:

Tilikarttauudistukset

Tilikarttauudistukset näkyvät tällä hetkellä vain uusissa Procountor-asiakasympäristöissä, uudistukset tulevat myöhemmin käyttöön kaikille asiakkaille. Uudessa tilikartassa on valittavissa tuttuun tapaan kolme eri versiota, jotka ovat Procountor-oletustilikartta 2020, Procountor-oletustilikartta (yhdistys) 2020 ja Procountor-oletustilikartta (kiinteistö) 2020. Tilikarttauudistuksen myötä tilikartan muokkaaminen on jatkossa vapaampaa ja esimerkiksi tilikartan tiliryhmät ja otsikointi eivät ole enää kiinteitä. Voit muokata tiliryhmiä ja raporttien rakennetta lisäämällä esimerkiksi uusia tilejä tai raportin otsikoita eri kohtiin tilikartassa. Kun siirto uuden tilikartan puolelle tapahtuu, vanhan ympäristön tilikartta säilyy sellaisenaan.

Raporttikaavauudistukset

Raporttikaavoilla voit muokata kirjanpitoraportteja yrityksen omien tarpeiden mukaisiksi ja muokata esimerkiksi tuloslaskelman ja taseen erilaiseen muotoon. Raporttikaavat (uusi) -näkymällä voit luoda omia raporttikaavoja kuten ennenkin, mutta uudistus tekee kaavojen muokkaamisesta entistä monipuolisempaa ja vapaampaa. Voit esimerkiksi luoda erilaisia taloudellisten tunnuslukujen laskutoimituksia plus-, miinus-, jako- ja kertolaskujen avulla. Kun uudet ominaisuudet on tuotu vanhaan Procountor-ympäristöön käyttöön, löytyvät aiemmin itse tehdyt raporttikaavat uusien kirjanpitoraporttien Raporttikaavat (uusi) -näkymältä.

Kirjanpitoraporttien uudistukset

Kirjanpitoraportit (uusi) -näkymä kokoaa keskeiset kirjanpitoraportit yhteen, jotka ovat Tuloslaskelma, Tase, Päiväkirja, Pääkirja, Pääkirjatilit, Tapahtumat dimensioittain ja Tulosraportti (ei vielä saatavilla kiinteistö- ja yhdistystilikartan ympäristöissä). Kirjanpitoraportit (uusi) -näkymän yksi tärkeistä uudistuksista on, että näkymällä ei ole enää Päivitä raportointitietokanta -painiketta. Raporteille tulevat tiedot päivittyvät aina uudelleen jokaisen erillisen raportin luomishetken yhteydessä ilman erillistä manuaalista raportointitietokannan päivittämistä. Tämä säästää aikaa.

Lisäksi voit lisätä Kirjanpitoraportit (uusi) -näkymälle raporttien suosikkihakuvaihtoehtoja. Voit poimia usein käyttämäsi raporttien hakuvaihtoehdot näkymälle, jolloin ne ovat aina oletuksena näkyvissä, kun muodostat raportteja. Vastaavasti voit piilottaa vähän käyttämiäsi hakuvaihtoehtoja. Voit myös tallentaa raporttien valinnat ja ajaa esimerkiksi tuloslaskelman näiden tallennettujen valintojen perusteella.

Muokkaa tuloveroilmoituksen tilien kohdistuksia

Tilikarttauudistusten myötä, voit muokata tuloveroilmoituksen tilien kohdistuksia.

Procountoriin tulee uusi näkymä Muokkaa tuloveroilmoituksen tilien kohdistuksia, jossa voit muokata tuloveroilmoituksen kenttien ja kirjanpitotilien välisiä kohdistuksia. Tämä vähentää manuaalista työtä tuloveroilmoitusta muodostaessa, kun voit ohjata kirjanpitotilin juuri haluamaasi tuloveroilmoituslomakkeen kenttään.

Mikäli Procountor ympäristösi on avattu ennen 17.4.2021, eivät nämä uudistukset ole vielä sinulla käytettävissä. Kaikki olemassa olevat ympäristöt tuodaan uusien tilikarttaominaisuuksien piiriin, joten kohta sinäkin pääset tutustumaan uusiin toimintoihin!

Tutustu tarkemmin Procountorin tilikarttauudistukseen ohjekirjassamme:

Martina Ahtiainen

Martina työskentelee Accountor Finagolla sisällöntuotannon ja asiakaspalvelun tehtävissä. Martinalle on tärkeää asioiden kertominen selkeästi ja helposti sisäistettävästi.