Jussi Räsänen / 12.10.2023

Yrittäjä: tee itsesi kanssa välitilinpäätös

kuvassa istuu tinu

Tiina ”Tinu” Räisänen on tilitoimistoyrittäjä, puhuja, valmentaja ja työhyvinvoinnin puolestapuhuja. Diilistä tuttu Räisänen kannustaa yrittäjiä kirkastamaan omat arvonsa ja satsaamaan hyvinvointiin – vain tällöin oma liiketoiminta on kestävällä pohjalla ja toimintaa voidaan johtaa tuloksellisesti.

Tiina ”Tinu” Räisänen perusti ensimmäisen oman, ulkoistetun talouspäällikön palveluita tarjoavan yrityksensä vuonna 2019. Vuonna 2022 asiakkaita alkoi kertyä yli omien resurssien ja tarvetta vastaamaan perustettiin uusi firma, Roar Accounts Oy.

Kiitos digitalisaation, Vaajakoskella sijaitseva Roar tarjoaa palveluitaan asiakkailleen ympäri Suomen. Yritys on keskittynyt erityisesti freelancereiden ja pienyritysten palvelemiseen. Yksinyrittäjille taloushallintoala on usein hyvin vieras ja he kaipaavat palveluita laajalla skaalalla. Kumppanuuksien avulla Roar kykenee tarjoamaan asiakkailleen tukea myös esimerkiksi rahoitukseen, markkinointiin ja työhyvinvointiin.

– Mitä monipuolisempi kumppani me pystytään olemaan, sitä tärkeämmäksi itsemme tehdään, Räisänen kertoo.

Yrityksen tärkein luku ovat tekijät itse

Työssä jaksaminen ja viihtyminen ovat Räisäselle intohimon asioita. Taloushallinnossa keskitytään lukuihin ja unohdetaan helposti ihminen – joka kuitenkin toimii kaikkien numeroiden takana. Yrityksen luvuista ei kuitenkaan välttämättä suoraan näe sitä, kuinka ihmiset työn takana voivat.

“Jos yrittäjä ja tekijät eivät pidä huolta itsestään, ei yritystoiminta voi kukoistaa.”

bannerimainos

Toisaalta hyvin startannut kasvu voi kaatua yrittäjän uupumiseen, jos arki ja voimavarat eivät ole tasapainossa tai työn tekemisen motivaatio on hukassa.

– Toivoisin ihan kaikille aloille sitä, että otetaan vastuu jaksamisesta ja oman toiminnan johtamisesta, Räisänen summaa.

Tee välitilinpäätös ja huolehdi omasta jaksamisesta

Räisänen osallistui syksyllä 2022 kuvattuun Diiliin ja eteni kilpailussa finaaliin asti. Kuuden viikon kuvausrupeama oli hektinen ja raskas kokemus, joka kuitenkin auttoi kiteyttämään omia arvoja ja vahvuuksia.

– Arvoristiriita kuluttaa ihmistä valtavasti ja voi toimia yrittäjän menestyksen esteenä, Räisänen toteaa.

Räisänen kannustaa tilitoimistoyrittäjiä pitämään itsensä kanssa säännöllisen välitilinpäätöksen. Kirjanpitäjien kuormitus ja kiire on alan yleinen vitsaus, mutta vastuu omasta hyvinvoinnista ja työtapojen johtamisesta täytyy lopulta kantaa aina itse. Säännöllisen pysähtymisen ja omien arvojen, yrityksen suunnan ja vahvuuksien tarkastelun tulisi olla tilinpäätöksen kaltainen, tietyin väliajoin toistuva itsensä johtamisen rutiini.

”Jokaisen tulisi säännöllisesti pysähtyä itsensä kanssa pitämään välitilinpäätös. Minkä arvojen mukaan minä haluan toimia? Mihin suuntaan olen menossa ja olenko sitoutunut siihen?”

Tilitoimisto on yrittäjän valmentaja

Omien arvojen ja toiminnan säännöllinen kirkastaminen auttaa myös tilitoimiston palveluiden kehittämisessä. Kun oman yritystoiminnan kiteyttää vahvuuksien ja arvojen ympärille, toiminta on kestävällä tasolla ja oikeanlaisten kumppaneiden ja asiakkaiden löytäminen helpottuu.

”Alalle tarvitaan valmentavaa otetta – on taloushallinnon ihmisten vastuulla opettaa yrittäjiä ja kannustaa miettimään omaa liiketoimintaa isossa kuvassa.”

Asiakkaat kaipaavat nyt tulitukea liiketoiminnan kehittämiseen. Yrittäjät ovat aiempaa vaativampia asiakkaita ja hakevat rinnalleen aktiivisesti osallistuvaa konsulttia, jolta löytyy intoa ja taitoa paitsi talouden lukujen tulkintaan, myös yrityksen toiminnan kehittämiseen.

Räisänen toivoo, että kirjanpitäjät uskaltaisivat erottua rohkeammin joukosta. Toimivin suhde syntyy silloin, kun tilitoimistokumppani on vuorovaikutteinen ja valmentava.

– Meillä on nyt tilaisuus olla mukana yritysten kehittämisessä ja seisoa siinä rinnalla, hän toteaa.

Räisänen itse elää kuten opettaa ja kertoo nyt tuntevansa omat vahvuutensa niin tarkasti, että julkisuuden myötä eteen auenneille tilaisuuksille on helpompi sanoa tarvittaessa myös ei – tai toisinaan kyllä. Yksi uusista, Diilin myötä auenneista ovista on toimintaansa starttaileva sosiaalisen median markkinoinnin toimisto Dunbar, jossa Räisänen on uuden edessä, mutta toimii omiin vahvuuksiinsa tiukasti nojaten.

Siirry Tinun kotisivuille tästä linkistä.

bannerimainos

Jussi Räsänen

Jussi työskentelee Procountorilla kynäseppona. Otan hyvin mielelläni palautetta ja asiantuntijakommentteja vastaan jussi.rasanen[at]finago.com tai LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jussi-r%C3%A4s%C3%A4nen-66859a35/