/ 17.02.2022

TOP 5 automaatio taloushallinnossa – rutiineista lisäarvoon

Mitä enemmän rutiineja ja sääntöjä, sitä paremmin työ on automatisoitavissa. Sääntö pätee hyvin taloushallinnon alalla, jossa rutiininomaista työtä on paljon. Selkeät rutiinitehtävät kannattaa antaa automaation hoidettaviksi paitsi inhimillisten erehdysten välttämiseksi, myös ajan oikein suuntaamiseksi. Ammattilainen voi käyttää automaatiota hyödyntämällä aikansa työhön, johon kone ei pysty. Työhön, joka tuottaa asiakkaalle enemmän lisäarvoa ja tuo paremman katteen. Havaitsemaan poikkeamia, tulkitsemaan tietoa, vertailemaan lukuja ja niin edelleen.  

Miksi automatisointi kannattaa taloushallinnossa?

  1. Ensimmäinen peruste on kustannustehokkuus. Rutiinihommat hoituvat koneelta huomattavasti kustannustehokkaammin kuin ihmiseltä, koska kone pystyy prosessoimaan tietoa ihmistä merkittävästi tehokkaammin.
  2. Toiseksi tarkkuus paranee, koska kone ei ole ihminen eikä näin ollen tee inhimillisiä virheitä. Toisaalta kone tekee juuri sen, mihin sen ihminen on ohjelmoinut, joten ”out of the box” -ajattelu ei ole sen heiniä, sen sijaan ammattilaisen on.
  3. Työvoimaa saa kiireaikanakin, kun automaatioita voidaan hyödyntää kiireapulaisina. Kone ei tarvitse vuosilomaa tai lounastaukoa, vaan voi työskennellä tauoitta yötä päivää.
  4. Neljänneksi taloustieto on aina ajan tasalla, koska automaatio pystyy tuottamaan tietoa ja raportteja reaaliaikaisesti. Tästä jatkaa ammattilainen. Tiedon pilkkominen, hyödyntäminen, tulkinta ja tiedon kertoman toiminnaksi muuttaminen ovat asioita, joissa tarvitaan kykyä yhdistellä asioita ja käyttää luovuutta.
  5. Skaalautuvuus, koska kerran rakennettua automaatiota on helppo hyödyntää esimerkiksi konsernitasolla eri yksiköissä ja yrityksissä.
robo kuvassa

Nykyaikainen taloushallinto-ohjelmisto mahdollistaa tehokkaat automaatiot, ja niiden hyödyntäminen onkin arkipäivää jo taloushallintonsa digitaalisesti hoitaville. Niiden avulla tieto liikkuu tehokkaasti ja virhemarginaali pienenee, sillä automaation myötä inhimilliset virheet poistuvat käytännössä kokonaan. Teknologia, ohjelmistot ja automaatiot menevät jatkuvasti eteenpäin, ja Procountorin käyttäjänä pääset hyötymään kehityksen vauhdista. 

Automaatioista hyötyvät kaikki: asiakasyritykset saavat entistä laadukkaampaa ja heidän liiketoimintaansa paremmin tukevaa palvelua, ja taloushallinnon ammattilaisten työnkuva muuttuu tallentajasta tietojen tulkitsijaksi. Työtehtävistä tulee monella tapaa mielekkäämpiä ja toimenkuva laajenee ja syvenee. Voit lukea lisää digitalisaation vaikutuksesta taloushallintoalan tulevaisuuteen blogikirjoituksestamme Digitalisaatio luo mahdollisuuksia taloushallintoalalla.

Ohjelmistorobotiikka taloushallinnossa

Ohjelmistoroboteilla tarkoitetaan tietokoneohjelmia, joiden ansiosta prosessien automatisointi on mahdollista. Samaan aikaan manuaalisen työn tarve vähenee. Huomioitavaa on, että robotiikka ja sen mukana tuleva automaatio sopii moneen, mutta ei aivan kaikkeen.

Suurten volyymien prosesseihin, joissa tehtävät perustuvat selkeisiin sääntöihin, ohjelmistorobotti sopii erinomaisen hyvin. Kun robotiikan hyödyntämistä sitten aletaan miettiä yrityksen taloushallinnossa, nousevat yrityksen omat sisäiset prosessit ensimmäisinä suurennuslasin alle. Onko omissa prosesseissa paljon tyhjää, turhaa, tehotonta? Hyötyjä robotiikasta ei koskaan saada irti, ellei omia prosesseja ymmärretä läpikotaisin. Prosessien määrittely ja seuranta ovat jatkossakin tärkeitä taloushallinnon ammattilaisen työtehtäviä.

Kun pohja on kunnossa, voi ohjelmistorobotiikan avulla saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä sekä saada hyvin ajantasaista tietoa yrityksen talouden tilasta, jonka avulla liikkeenjohto voi tehdä päätöksensä parhaan mahdollisen tiedon avulla. Kun taloushallinnon ohjelmisto käsittelee saapuvaa aineistoa tehokkaasti reaaliaikaisesti, tuottaa se suurimman hyödyn. Siksi robotiikka, tekoäly ja automaatiot ovat niin keskeisessä asemassa taloushallinnon kehittymisessä.

Automatisointi digitaalisen taloushallinnon avulla kannattaa. Tutustu Procountorin tekoälyominaisuuksiin lukemalla Procountor Juniorista.