EtusivuBlogiOvet auki kasvulle – Vinkit tilitoimiston asiakashankintaan

Ovet auki kasvulle – Vinkit tilitoimiston asiakashankintaan

Yel-vakuutus. Kuvassa täti penkissä

Tyytyväinen asiakas on usein tilitoimiston paras markkinointikanava uusien asiakkaiden löytämiseen. Alkuvaiheessa olevan tai merkittävää kasvua tavoittelevan tilitoimiston on kuitenkin syytä satsata asiakashankintaan myös muilla keinoilla.

Asiakaslähtöisen strategian ja modernin, älykkään ohjelmiston avulla voit kasvattaa asiakaskuntaasi ja tarjota korkealaatuista palvelua. Kokosin yhteen vinkkilistan, jolla pidät tilitoimistosi ovet auki kasvulle.

Aloitteleva tilitoimisto – Näin löydät tilitoimiston ensimmäiset asiakkaat

Panosta alkuvaiheessa omaan verkostoosi: kerro yritystoiminnastasi sosiaalisessa mediassa aktiivisesti, osallistu tapahtumiin, verkostoidu ja ole aktiivinen lähipiirissäsi. Ehkäpä tuttavapiiristäsi löytyisi sparrauskaveri auttamaan markkinoinnissa ja asiakashankinnassa? Tai löytyisikö ensimmäinen asiakas tuttujen joukosta?

Moni valitsee tilitoimiston täysin tuttavan suosituksesta tai henkilökemian perusteella.

Etenkin pienissä yrityksissä kumppaniksi halutaan usein tilitoimisto, joka ymmärtää pienyrittäjää, tulkitsee talouslukuja ymmärrettävään muotoon ja jolta uskaltaa kysellä tyhmiäkin kysymyksiä. Hyödynnä siis surutta omaa verkostoasi asiakkaiden löytämisessä, sillä samanhenkiset ihmiset muodostavat toimivia kumppanuuksia.

Mene mukaan verkostoihin, joissa liikkuu omaan asiakaskuntaasi sopivia yrityksiä, kerro olemassaolostasi ja korosta oman yrityksesi erityispiirteitä rohkeasti.

Aivan alkupisteestä liikkeelle lähteminen on aina haastavaa. Tästä syystä alkuvaiheessa kannattaa pohtia myös mahdollisuutta ostaa toisen tilitoimiston liiketoiminta tai asiakaskunta. Toimintaansa lopettava tilitoimisto jättää jälkeensä joukon asiakasyrityksiä, joiden pohjalta voit lähteä kasvattamaan toimintaa ja viemään yritystäsi haluamaasi suuntaan.

Vinkkilista aloittelevalle tilitoimistoyrittäjälle

  • Hyödynnä omaa verkostoasi ja lähipiiriäsi: Löytyisikö ensimmäinen asiakas tuttavapiiristä? Ihmiset tarjoavat yleensä apua mielellään, kun vain sitä pyydät.
  • Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja kerro palveluistasi verkossa.
  • Osallistu tapahtumiin ja liity mukaan eri verkostoihin – esimerkiksi oman alueesi yrittäjiin.
  • Jalkaudu rohkeasti sinua kiinnostavien yritysten pariin ja kerro itsestäsi. Mainosta oman yrityksesi palveluita esimerkiksi aina, kun ostat tuotteita tai palveluita liikkeistä.
  • Hyvä henkilökemia vie pitkälle – tavoittele asiakkaiksi sellaisia yrityksiä, kenen kanssa aidosti haluat tehdä töitä yhdessä.
  • Hyödynnä asiantuntijoiden apua yritystoimintasi kehittämisessä. Tarjoamme tukea esimerkiksi toiminnan kehittämiseen ja kannattavaan kasvuun.
  • Voit myös ostaa valmiita asiakaslistoja yritystäsi kiinnostavilta aloilta tai hyödyntää buukkeripalveluita.

Kokosimme vinkit yhteistyössä Talouskonsultointi Mertaoja Oy:n toimitusjohtajan Ilkka Haaviston kanssa.

Älykäs ohjelmisto johdattaa asiakkaat luoksesi

Moderni tilitoimisto ei ole pelkkä kirjanpitäjä. Asiakasyritykset toivovat tilitoimistolta asiantuntemukseen pohjautuvia vinkkejä, neuvontaa, konsultointia ja valmennusta oman liiketoiminnan kehittämisen tueksi.

Se, mitä ohjelmistoa tilitoimistosi käyttää tai ei käytä, on yksi liiketoiminnan bisneskriittisimmistä valinnoista.

Moderni ohjelmisto antaa tilitoimistollesi mahdollisuuden palvella asiakkaita hieman muita paremmin, valmentavalla ja analysoivalla otteella. Ohjelmisto kerää tarvittavan datan liiketoimintatiedoista automaattisesti käyttöösi ja auttaa sinua tekemään työsi tulevaisuuteen katsoen.

Mahdollistamalla asiakkaillesi näppärien, mobiilikäyttöisten työkalujen käytön paitsi helpotat asiakkaidesi elämää säästämällä aikaa ja rahaa, myös osoitat tilitoimistosi olevan kehityksen ajan hermoilla.

Tilitoimiston tulee tuntea taloushallintoalan vaatimukset ja auttaa asiakasta kulkemaan kohti näitä – mieluiten kärkijoukoissa. Esimerkiksi reaaliaikatalouden vaatimukset eivät vielä kosketa kaikkia yrityksiä, mutta tulevat digitalisoimaan taloushallintoalaa lähivuosina sellaisella vauhdilla, että myös pienten yritysten kannattaa hypätä kelkkaan jo nyt. Digitaaliset taloushallinnon ratkaisut soveltuvat kaikille yrityksille: mitä pienempi yritys, sitä vähemmän aikaa ja rahaa halutaan käyttää rutiinikirjanpitoon.

Katso tallenne webinaarista: Ovet auki kasvulle

Kirjanpitäjästä talousvalmentajaksi – Erotu joukosta ja tarjoa asiantuntemustasi

Kun rutiinikirjanpitotyö vähenee näppärien työkalujen ansiosta, tilitoimistosi voi keskittyä neuvovaan ja konsultoivaan työhön. Tulevaisuudessa automatiikka ja tekoäly sujuvoittavat kirjanpitoa ja hintakilpailu alalla kovenee. Tilitoimiston kannattaakin tarjota asiakkailleen muitakin palveluita kuin pelkkää kuukausittaista alv-laskelmaa.

Aina oman tilitoimiston osaamista ei osata, pystytä tai ehditä valjastamaan täydellä teholla asiakkaiden käyttöön. Tällöin asiakas saattaa ostaa vastaavat palvelut ulkopuoliselta konsultilta, joka ei tunne asiakkaan liiketoimintaa kovinkaan syvällisesti – toisin kuin tuttu tilitoimisto.

Voit tarjota asiakkaille talouden valmennuspalveluita paremmalla pohjatiedolla ja pienemmällä työmäärällä, eli ulkopuolista konsulttia edullisemmin.


Asianmukaisilla ohjelmistoilla ja työvälineillä asiakkaan toiminnasta saadaan kerättyä dataa, jonka pohjalta voit tarjota esimerkiksi analyysipalveluita, tukea ja konsultointia, ennustaa tulevaa sekä auttaa liiketoiminnan kehittämisessä. Kysytyimpiä palveluita ovat esimerkiksi kassavirtaennusteet, budjetointi, asiakirjojen ja sopimusten laadinta sekä HR-palvelut.

Erityisesti alkuvaiheessa keskusteluyhteys asiakkaaseen kannattaa siis pitää avoinna ja asiakkailta tiedustella suoraan millaisia tarpeita heillä on sekä mitä he taloushallinnon kumppanilta toivovat. Harva kieltäytyy mahdollisuudesta ymmärtää oman yrityksensä taloutta syvällisemmin ja hyödyntää liiketoimintadataa sekä ammattilaisen osaamista päätöksenteon pohjana.

Tee kasvusuunnitelma ja pysy siinä

Millaisessa tilanteessa toivot tilitoimistosi olevan 3-5 vuoden kuluttua?

Johdonmukainen asiakashankinta pohjautuu kasvusuunnitelmaan ja tukee tavoitteitasi pitkällä aikavälillä. Asiakkaita ei tarvitse hankkia jatkuvasti lisää, kun löydät asiakkaita, jotka pysyvät ja kasvavat kanssasi ja suosittelevat palveluitasi myös tuttavilleen.

Kasvusuunnitelman avulla tavoitteita ja niiden saavuttamista on myös helppoa seurata.
Procountor Toiminnanohjaus helpottaa liiketoimintojen ja asiakkaiden hallintaa ja tarjoaa tietoa esimerkiksi asiakkaiden kannattavuudesta ja hinnoittelusta.

Muista tekemäsi kasvusuunnitelma myös rekrytointitilanteissa. Palkkaa henkilöstöä, joka vastaa asiakkaidesi tai potentiaalisten asiakkaiden tarpeita ja tarjoaa asiantuntemusta, jollaista yrityksestäsi on ehkä aiemmin puuttunut.

Sujuvoita sinun ja asiakkaasi arkea

Tuemme ja autamme tilitoimistoja tavoitteiden saavuttamisessa — olipa kyseessä nykyisen toiminnan ylläpitäminen tai liiketoiminnan kasvattaminen.

Heti alusta alkaen käytössäsi on täysi tuki ja pidämme huolen, että tilitoimisto saa aina tarvitsemansa avun.Tilaa blogi sähköpostiisi

Saat ajankohtaisia vinkkejä muun muassa talouden sähköistämiseen ja pysyt aina ajan tasalla taloushallinnosta.