Riitta Jokinen / 18.12.2023

Kirjanpitäjän toiveet yrittäjälle

Procountor-tilitoimistokumppani Gallant

Hei asiakkaani!

Joulu alkaa jo lähestyä, ja silloin on ihana päästä nauttimaan pyhistä ja lähimmäisten seurasta. Ajattelin, että olisi hyvä hetki vilkaista yhdessä kirjanpitoa ennen joulun rauhaan hiljentymistä. Useimmat tilikaudet päättyvät edelleen kalenterivuoden mukaan, joten joulukuu on hyvä aika katsoa kirjanpitoa läpi. Joulukuussa ehdimme vielä valmistautumaan tilinpäätösaikaan, jotta kaikki tilikaudelle kuuluva on varmasti kirjanpidossa.

Tässä siis kirjanpitäjäsi joululahjatoivelista, jotta kaikki tarvittava on kunnossa ennen tilinpäätöksen kiireistä aikaa.

  • Myyntisaamiset; katsothan läpi viimeisimmän raportoidun taseen myyntisaamiset ja tarkista, ovatko ne kaikki vielä aiheellisia.
  • Osakasluettelo; jos tilikauden aikana on tullut muutoksia, niin nyt on hyvä hetki päivittää tiedot kirjanpitäjälle.
  • Varastoinventaario; tätä voi jo alustavasti valmistella, jotta joulukuun viimeisen päivän varasto on ajan tasalla.
  • Toiminimiyrittäjillä mahdollisen ajopäiväkirjan täyttö, johon sisältyy kilometrit ja päivärahat.
  • Selvittelytili; mahdolliset selvittelytilillä olevat lisäselvitystä vailla olevat viennit ja tuonnit kannattaa käydä läpi ja toimittaa puuttuvat tiedot kirjanpitäjälle.
  • Pankkien saldovahvistuspyynnöt päivämäärälle 31.12.2023.
  • Ennakkotietoa seuraavan vuoden mahdollisista muutoksista on myös hyvä jakaa jo etukäteen kirjanpitäjälle.

Toimitathan kirjanpitäjällesi myös omat toiveesi tilinpäätökseen ja sen valmistumisajankohtaan liittyen, niin voimme yhdessä sopia aikataulun näille ja ennakoida asiaa jo hyvissä ajoin.

Toivomme tietysti myös, että yrittäjä itse muistaa pitää mahdollisuuksien mukaan vapaata ja ladata akkuja jälleen tulevaa vuotta varten. Kirjanpitäjilläkin on usein joulun välipäivinä vapaata, joten kiireellisiä asioita ei kannata jättää viime tippaan.

Kuunnellaan siis joulurauhanjulistus ja koitetaan kaikki ottaa pieni hetki rauhoittumista ennen uutta vuotta!

Jouluisin terveisin

Kirjanpitäjäsi

Riitta Jokinen

Riitta on Accounting Specialist Gallantilla, joka on Procountorin tilitoimistokumppani. Taloushallinnon asiantuntijana hän on yritysten luotettava tuki talousasioissa. Yhdessä asiakkaiden kanssa pyritään löytämään parempi näkemys tulevaisuuteen moderneja työkaluja hyödyntäen.