Madeleine Sandler / 10.11.2020

Hyvää kansainvälistä kirjanpidon päivää – mistä on tulevaisuuden kirjanpitäjä tehty?

Iloista kansainvälistä kirjanpidon päivää! Kansainvälistä kirjanpidon päivää juhlistetaan 10.11. juhlapäivän juuret juontavat jopa vuoden 1494 Venetsiaan, jolloin kirjanpitoalan ensimmäisiin ammattijulkaisuihin lukeutuva teos ”Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita” julkaistiin. Näistä ajoista kirjanpitäjän rooli on eittämättä muuttunut, joten suunnataankin katseet näin juhlapäivän alla perinteikkään ammatin tulevaisuuden näkymin!

Tulevaisuuden kirjanpitäjä

Kirjanpitäjän roolikuvaus on muutoksen pyörteissä uusien teknologioiden myötä. Automatisoinnin lisääntyessä perinteiset rutiininomaiset tallennustehtävät ovat kuitenkin katoamassa, mikä nostaakin odotuksia itse kirjanpitäjän osaamisalueita kohtaan. Mitkä kolme avainkyvykkyyttä tulevaisuuden kirjanpitäjältä tulee löytyä?

1. Kirjanpidon osaaminen

Vaikka kirjanpitotyö olisikin laajalti automatisoitua, vaaditaan kirjanpitäjältä kuitenkin edelleen ammattitaitoa ja perehtyneisyyttä kirjanpitoon. On ymmärrettävä lukujen taakse ja kyettävä kaivautumaan niihin, jos jokin olisikin hullusti. Jos kirjanpidon raporteissa on jotain silmiinpistävää, tulee kirjanpitäjän reagoida ja toimia. Automatisointi rakentaa kirjanpitäjä roolia siis enemmän taloudellisen neuvonantajan suuntaan mutta vaatii edelleen vankan kirjanpidon ymmärryksen.

2. Tekninen osaaminen

Tekniset taidot tukevat kirjanpitäjiä tiedon keräämisessä, raporttien luomisessa sekä analyysien koostamisessa uudenaikaisista ohjelmistoista. Lisäksi tekninen osaaminen tukee, että kirjanpitäjä saa ohjelmistostaan kaiken irti – onko ohjelmistossa oikeat asetukset ja ovatko työtä tehostavat aputoiminnot aktiivisina? Tämän takia tiettyyn ohjelmistoon erikoistuminen voikin olla kannattavaa, sillä se takaa sen, että tekniikkaa hyödynnetään parhaalla mahdollisimmalla tavalla.

3. Hyvät vuorovaikutustaidot

Ei asiaan vihkiytynyt voi kokea kirjanpidon monimutkaisena. Tämän takia on erityisen tärkeää osata muuntaa oma tietotaito asiakkaalle ymmärrettävään muotoon. Kirjanpitäjän rooli on kehittymässä aiempaa enemmän taloudellisen neuvonantajan muottiin, jolloin on tärkeä osata esittää taloustieto tavalla, joka luo arvoa asiakkaan liiketoiminnalle ja auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa.

Kouluttaudu tulevaisuuden kirjanpitäjäksi!

Tulevaisuuden kirjanpitäjien taitoja voi opiskella Sähköisen taloushallinnon akatemiassa. Akatemia on Accountor Finagon luoma koulutuskokonaisuus, jossa kirjanpitäjät oppivat hyödyntämään reaaliaikaista Procountor-ohjelmistoa automaatioineen tehokkaasti sekä tulevaisuuden kirjanpitäjälle välttämättömiä talouden neuvonantajan taitoja. Maksuttoman koulutuksen suoriuduttuaan ja loppukokeesta selvittyään, kirjanpitäjä valmistuu Advisor-kirjanpitäjäksi ja on näin ollen entistä taidokkaampi neuvonantaja asiakkailleen. Koulutuksen kautta on jo nyt valmistunut lähes 1000 tulevaisuuden Advisor-kirjanpitäjää! Tulevat akatemian ajankohdat löydät täältä.

Katso Sähköisen taloushallinnon Akatemiaakin kehittämässä mukana olleen Palvelupäällikkö Jaana Erosen haastattelu siitä, miten Accountor Finago tukee kokonaisvaltaisesti tilitoimistoja ja yrityksiä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin mm. tarjoamalla maksuttomia koulutuksia.

Tutustu seuraavaksi:

Järjestämme joka kuukausi ajankohtaiskoulutuksia taloushallinnon ammattilaisille. Tutustu tuleviin webinaareihin täältä ja tallennettuihin koulutuksiin täältä.

Lue blogi: Millainen on advisor-kirjanpitäjä?

Lue blogi: Millainen on tulevaisuuden tilitoimisto?

Madeleine Sandler