Roope Rytkönen / 27.02.2023

Hallitse kassavirtaasi – miksi laskutusta ei kannata lykätä?

Tervetuloa lukemaan tietoiskuja yrityksen kassavirran hallinnasta. Tietoisku 1/5.

Kun nopeutat yrityksesi kassavirtaa, saat tekemästäsi työstä korvauksen todennäköisemmin ja minimoit laskusuhdanteen aiheuttamat liiketoimintariskit.

Yrityksen kassavirta eli laskutetusta työstä yrityksen tilille kilahtavat tulot ja sieltä liiketoiminnan kuluihin virtaavat eurot määrittävät yrityksen maksuvalmiuden ja kyvyn selviytyä. Jos yrittäjä laskuttaa tekemästään työstä viiveellä, maksukyky eli toisin sanoen liiketoiminnan jatkuvuus voi kriisiytyä, vaikka asiakkaita ja laskutettavia työtunteja olisi riittävästi. Procountorin Talouspuntari-tutkimusten mukaan jopa 97 prosenttia pienyrittäjien konkursseista liittyy kassavirran ongelmiin, joita viiveet laskutuksessa osaltaan aiheuttavat.

– Jos rahaa virtaa yritykseen hitaammin kuin kulut juoksevat, kassa tyhjenee. Saper Sahbaz, Value Proposition Manager Accountor Finagolta, avaa negatiivisen kassavirran aiheuttamaa liiketoimintariskiä pienyrittäjille: ”Kun pienyrittäjä ei voi tehdä palveluiden tuottamiseen tarvittavia ostoja tai maksaa itselleen palkkaa, liiketoiminta ja yrittäjän toimeentulo vaarantuvat ja henkinen taakka kasvaa, vaikka saatavia olisi ja uutta kysyntää riittäisi.”

Kun laskutat työn heti, saat rahasi varmemmin

Viivyttelemällä laskutusta moni pienyrittäjä toimii tiedostamattaan pankkina asiakkailleen antamalla korotonta maksuaikaa oman liiketoimintansa kustannuksella. Laskut kannattaa lähettää asiakkaille heti tehdyn työn jälkeen, jotta oma maksukyky säilyy.

– Taloushallinnon dataan perustuen asiakkaat sitoutuvat laskujen maksuun paremmin, kun laskutus tapahtuu heti. Tällöin todennäköisyys siihen, että yrittäjä saa korvauksen tekemästään työstä kasvaa jopa puolitoistakertaiseksi, Sahbaz vinkkaa.

Tämän päivän digitaaliset työkalut tekevät laskujen lähettämisestä nopeaa ja helppoa.

– Pienyrittäjien fokus on omassa liiketoiminta-alueessa ja näin kuuluukin olla. Procountor vapauttaa yrittäjän resursseja taloushallinnosta ydintekemiseen, ja samalla taakka maksukyvystä kevenee. Tekemisestä on helpompi nauttia, kun seisoo tukevasti tulojensa päällä, Sahbaz lupaa hymyillen.

Kassaturvan avulla saat rahat myyntilaskuista heti tilille

Kassaturva on laskurahoituspalvelu, jolla rahoitat helposti kaiken kokoiset myyntilaskusi suoraan Procountor-ohjelmistosta.

Roope Rytkönen

Haluan auttaa asiakkaita liiketoiminnan kehityksessä ja tuloksen parantamisessa. Kun haluat keskustella lisäarvoa tuottavista ratkaisuista taloushallinnon prosesseihin, kuten laskurahoituksesta tai sopimustenhallinnasta, laita viestiä roope.rytkonen@finago.com.